Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Omöjlig kakbjudning

På Centerpartiet biter inga utredningar – åtminstone inte när det kommer till alkoholpolitik.

Två utredningar har kommit fram till att så kallad gårdsförsäljning inte går att förena med det svenska alkoholmonopolet. Jo, det går, men inte utan att samtidigt öppna för fler typer av försäljning vid sidan av. EU-regler gör det omöjligt att enbart tillåta enstaka vinodlare att sälja sitt egenproducerade vin på plats, i så fall finns risken att även övriga spritproducenter måste tillåtas öppna butik i anslutning till tillverkningen.

En annan lösning vore att låta ”gårdsbutiker” sälja produkter, liknande sina egna, från när och fjärran. Det skulle möta EU-kravet på att svenska produkter inte ensamma får undantas från monopolet och därmed gynnas.

Om så är man tillbaka vid utgångspunkten, att gårdsförsäljning inte kan utgöra ett unikt undantag från Systembolagets ensamrätt att sälja alkoholhaltiga drycker till kunder att ta med sig hem.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson struntar i dessa slutsatser. Nästa mandatperiod, lyder förslaget, bör gårdsförsäljning tillåtas på prov i Skåne, Södermanland och på Gotland. Lokala vin- och ölproducenter ska få rätt att sälja sina varor utan inblandning från Systembolaget. För ökad turism och fler jobb på landsbygden, lyder argumentet. Men, försäkrar Erlandsson, monopolet ska inte äventyras.

Centern har ett lite speciellt förhållningssätt till EU:s lagstiftning: ”Vi gör som vi vill, det ska nog gå bra, bara vi säger att vi inte bryter mot några regler.” Känns det igen? Det är samma nonchalanta inställning som präglar hanteringen av vargpolitiken – och som ådragit sig EU-kommissionens uppmärksamhet och starka missnöje.

Det hederliga hade varit att säga som det är, att jordbruksministern värderar allt som tros utveckla landsbygden ­högre än den restriktiva alkohol­politiken. Det skulle glädja inte minst ungdomsförbundet. Samtidigt finns det andra delar av partiet med större förankring i Folkrörelsesverige. De ser värdet av att inte låta billig alkohol finnas tillgänglig i precis varje del av människors vardag och värnar därför monopolet. Och så får Erlandsson gång på gång lägga fram förslag vars konsekvensbeskrivning saknar verklighetsförankring.

Enorma ekonomiska intressen ryms inom den europeiska alkoholbranschen. Det är mer än lovligt naivt att tro att ett uppbrutet alkoholmonopol i det köpstarka Sverige inte omedelbart skulle ådra sig intresse från utländska aktörer och därmed uppmärksamhet från EU-kommissionen. Centerpartiets hemsnickrade regler skulle prövas – och sannolikt befinnas vara diskriminerande. Vin-, öl- och spritproducenterna skulle stå på kö för att få avsättning för sina varor utanför Systembolagets strikta hantering.

Det här är precis vad många vill se. Dels svenska och utländska dryckesproducenter förstås. Dels de som av ideologiska skäl avskyr den restriktiva alkoholpolitiken; människor som vanligtvis inte ger mycket för Eskil Erlandssons matlandspolitik, applåderar varje gång han återkommer med förslaget.

För kritiker av gårdsförsäljning är det lätt att raljera över sura, skånska viner; hur osannolikt är det inte att någon enda europé skulle få för sig att bege sig till Sverige på vinresa? Men det är inte helt rättvist. Det finns druvor som lämpar sig väl för det nordiska klimatet. Det finns till och med svenska viner som fått internationella priser. Här finns säkert en näring med viss växtkraft, även om Sverige aldrig kommer att bli något Frankrike.

Men man kan inte både äta kakan och ha den kvar. De flesta moderater och folkpartister som tidigare har argumenterat för gårdsförsäljning har tystnat. De har övertygats av utredningar och remissinstanser om det vanskliga i att inför ögonen på EU-kommissionen experimentera med Systembolagets ensamrätt.

Centerpartiet måste bestämma sig. Vad är viktigast? Om det faktiskt är att ge svensk vinturism en skjuts framåt får partiet i så fall erkänna att man är beredd att skjuta den svenska alkoholpolitiken i sank. En alkoholpolitik som, om man jämför med folkhälsosituationen i övriga Europa, måste sägas ha tjänat oss väl.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.