Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/huvudledare/oppna-dorren-for-utlandska-studenter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Öppna dörren för utländska studenter

Other: Sandra Qvist

DN 5/12 2016. Sverige vill vara en kunskapsekonomi i en globaliserad värld, ändå stängs utländska studenter ute. 

När Sverige år 2011 införde studieavgifter för utländska studenter var tanken att universiteten nu skulle börja konkurrera med kvalitet i stället för pris. Det var en klok reform, men man verkar ha glömt det faktum att oavsett vilken kvalitet utbildningen håller så måste studenterna först bli insläppta i landet.

Den student som söker till ett svenskt universitet får sitt antagningsbesked i slutet av mars. För att Migrationsverket ska börja behandla ansökan om uppehållstillstånd måste den blivande studenten sedan betala studieavgiften som i genomsnitt ligger på drygt 60.000 kronor per termin. Enligt Universitets- och högskoleförbundet, SUHF, bör detta ske senast i början av juni. Migrationsverket granskar därefter bland annat den sökandes vilja att genomgå utbildningen och förmåga att försörja sig.

I tider av strikt asylpolitik är det logiskt att kontrollera så att den som söker studentvisum verkligen gör det för att studera. Men på grund av Migrationsverkets allt längre handläggningstider kan prövningen nu ta flera månader. Resultatet är att vissa studenter helt enkelt inte får sina uppehållstillstånd i tid för att börja studera, berättar Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH.

Som avslöjades av Ekots granskning i våras är det då inte ens säkert att de får tillbaka sin studieavgift eftersom det märkligt nog saknas reglering av frågan.

Och även om de får tillbaka pengarna har de ändå förlorat en termin, eller i värsta fall ett år, av studietid eftersom de måste vänta för att kunna söka in på ett universitet i ett annat land. För att söka sig till Sverige en gång till lär knappast vara aktuellt.

Det här är en oacceptabel ordning, särskilt för ett land och en regering som har satt utbildning högt på agendan. De byråkratiska processerna måste snabbas på och reglerna kring studenternas avgifter klargöras.

Oavsett vilken kvalitet utbildningen håller så måste studenterna först bli insläppta i landet.

För den stora majoriteten flyter det som tur är på relativt smärtfritt och de kan börja höstterminen i Sverige. Tyvärr betyder det inte att de sedan kan njuta av studentens lyckliga dag. Nej, för oavsett hur lång utbildningen är ges uppehållstillstånd bara för ett år i taget.

I stället för att koncentrera sig på sin utbildning måste studenterna alltså varje år gå igenom samma process hos Migrationsverket som kontrollerar att de skött sina studier och har råd att bekosta ytterligare ett år. Tidigare gick det relativt fort, men på grund av den höga arbetsbelastningen tar denna process nu upp till fem månader, rapporterade Ekot (25/11).

Under tiden som prövningen pågår får studenterna inte lämna landet. Detta innebär att doktorander exempelvis inte kan närvara vid konferenser och obligatoriska moment utomlands och därmed inte kan fullfölja sin forskarutbildning i tid.

Kravet på att uppehållstillståndet ska förnyas varje år medför också en risk att studenter inte får fullfölja den utbildning de påbörjat. Ekot rapporterade den 25 november om den indiske ingenjörsstudenten Ashwin Sathrughnan som gått ett år på KTH:s masterprogram och fått stipendium för sina goda studieresultat, men nu ska utvisas. Anledningen är att hans pappa har tillgång till hans bankkonto och att Migrationsverket därför inte ser det som säkert att han kommer att kunna finansiera sitt andra och sista år på utbildningen. 

Att den som i ett första läge bedömts ha motivation och medel att studera i Sverige och därefter investerat tid, pengar och energi i utbildningen inte skulle ha för avsikt att slutföra den förefaller otroligt.

En mer rimlig ordning vore därför att utfärda uppehållstillstånd som gäller för hela studietiden. Om studenten sedan inte sköter sina studier kan det åläggas universiteten att rapportera till Migrationsverket.

Regeringen vill att Sverige ska vara en kunskapsekonomi för att kunna konkurrera på den globala marknaden. Om det ska vara möjligt måste vi kunna attrahera och behålla begåvade personer.

Med den målsättningen är det viktigt att de som får uppehållstillstånd för att studera verkligen har möjlighet och vilja att göra just det. Men att krångla till processen så till den milda grad att studenter inte kan fullfölja sin utbildning i tid, eller blir utvisade är galenskap.

Välutbildade personer med god kunskap om både Sverige och andra länder är en stor resurs och måste behandlas som sådan.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.