Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Otto Warmbier – mördad av Nordkoreas terrorregim

Vilken "triumf".
Vilken "triumf". Other: Jon Chol Jin/AP

DN 21/6 2017. Nordkoreas kommunistiska skräckstyre dödade 22-årige Otto Warmbier. Nästan inga svenskar visar sympati för detta system. Men de finns.

Då är alltså Otto Warmbier död. Han hann bara bli 22 år innan han avled av skador han ådragit sig i fängelset hos världens vidrigaste regim, mördarbandet i Pyongyang, Nordkorea.

Det var i slutet av 2015 som Warmbier, en student från Ohio, reste till Nordkorea. Han var egentligen på väg till Hongkong för studier men bestämde sig för att besöka det slutna landet med hjälp av en kinesisk resebyrå. Hans grupp skulle resa hem den 2 januari, men i passkontrollen stoppas Otto Warmbier och leds bort av två vakter. Han kommer inte med sitt plan. Representanter för resebyrån påstår sig ha talat med honom efter gripandet – men sedan hörs inte mer från honom.

Först flera veckor senare bekräftar Nordkorea att Otto Warmbier är gripen. Detta är anklagelsepunkten: Han ska ha stulit en banderoll med politisk propaganda från hotellet där han bodde i Pyongyang. Regimen visar upp honom i tv som en sorts stulen trofé.

En video, publicerad i bland annat The Independent, påstås utgöra bevis för vad som hänt. En dålig övervakningskamera filmar en person som lika gärna som Otto Warmbier skulle kunna vara den förskräcklige snömannen. Han lyfter mycket riktigt ner banderollen från väggen och tycks lägga den på golvet. Vad som sker därefter framgår inte.

Framför tv-kamerorna avger Otto Warmbier också en barock "bekännelse":

Banderollen ska han ha stulit för att "skada arbetsmoralen och motivationen hos det koreanska folket". Till detta uppmanades han av en väns mamma som ville hänga upp den i sin kyrka i Wyoming. För besväret skulle han få 10 000 dollar. Hans drivkraft var också att bli invald i diverse mer eller mindre hemliga sällskap hemma i USA.

Detta är förstås värsta sortens propaganda, nonsens och uselt bländverk, men säkert gladde det påtvingade framträdandet några i Nordkoreas korrupta ledargarnityr som såg det som en stor framgång. Som om det skulle vara en svår bedrift för en våldsdyrkande diktatur att knäcka en ung människa.

Nu är Otto Warmbier död. Han överlämnades till hemlandet och sina föräldrar i koma, med svåra hjärnskador, och överlevde bara några dagar.

Kanske blev det ännu bättre när den plågade 21-årige studenten bröt samman i tårar framför kameran. Kanske anade han att "bekännelsen" inte skulle tjäna något till. Han var ändå en hjälplös bricka i ett spel där regimen Kim Jong-Un använder alla trumfer de kan få i sitt eviga prestigekrig mot omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet.

För stölden av banderoll blev detta domen: 15 års hårt straffarbete.

Efter "rättegången" är det svårt att veta vad som hände med Otto Warmbier. Det saknas inte vittnesmål om förhållandena i nordkoreanska läger och fängelser. En del kan säkert betraktas som propaganda, men om bara tio procent är korrekt genomlider fångarna ett omänskligt helvete. Otto Warmbier hamnade i koma. När är oklart. Nordkorea har inte tillåtit någon insyn. Eftersom landet saknar förbindelser med Washington är det Sverige som representerar USA i Pyongyang. Trots återkommande påstötningar ska regimen ha vägrat svenska diplomater, eller utomstående sjukvårdspersonal, att träffa honom.

Och nu är Otto Warmbier död. Han överlämnades till hemlandet och sina föräldrar med svåra hjärnskador och överlevde bara några dagar. Det senaste av oräkneliga dödsoffer för världens vidrigaste regim.

Ytterst få människor i Sverige skulle få för sig att relativisera eller försvara den nordkoreanska förtryckarkommunismen. Men de finns, framför allt i det lilla Kommunistiska partiet, som till sina sympatisörer räknar damfotbollens förbundskapten Pia Sundhage – i måndags utsedd till Årets svensk i världen av den ideella organisationen Svenskar i världen.

Om Nordkorea skriver Kommunistiska partiet bland annat: "Vi uppskattar Nordkoreas ståndaktighet i kampen mot imperialismen och för fred och försoning på den koreanska halvön." Partiets ungdomsorganisationen Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) fyller i: "Det nordkoreanska exemplet visar trots allt att socialismen är ett överlägset system."

Det är en svindlande tanke att det fortfarande år 2017 finns västerlänningar som ser försonande drag hos en kärnvapenbestyckad regim som fängslar, torterar och svälter ihjäl sitt eget folk.

Hur djup avgrunden är i termen "avgrundsvänstern" avslöjas i dess stöd till diktaturer som den som nu mördat Otto Warmbier.

DN Ledare.21 juni 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.