Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Polisledningens pinsamma prioriteringar

Foto: Emil Hammarström
Foto: Emil Hammarström

DN 22/6 2017. Samtidigt som polischeferna presenterar en rapport som visar hur kriminella har tagit över hela bostadsområden väljer man att lägga krutet på fortkörningar och personer som slarvar med bilbältet. Det egna ryktet går före medborgarnas säkerhet.

Nu bekräftar rikspolischef Dan Eliasson och Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, det som DN avslöjade förra veckan. Antalet särskilt utsatta områden har ökat. I dag beskriver polisen 23 områden som platser där kriminella har tagit ett så hårt grepp om befolkningen ”att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag”.

Utan ett fungerande rättsväsende växer alternativ fram. ”Under ytan rör sig ett parallellsamhälle med alternativ rättsskipning och med svagt förtroende för samhällets grundläggande institutioner”, skriver polischeferna på DN Debatt.

Det visar hur långt ifrån den politiska retoriken som organisationen faktiskt befinner sig.

Detta är inte okänt, likväl en katastrof. Men anklagelserna om att polisen skulle ha velat dölja rapporten som visar på försämringen vänder sig polischeferna starkt emot. I stället menar de att en genomgång av det här slaget är nödvändig för att polisen ska kunna använda resurserna på rätt sätt och syssla med effektiva åtgärder.

Det återkommande budskapet när poliskrisen diskuteras är att resurserna inte räcker till. Och här har myndigheten det politiska Sverige bakom sig. Under våren pågick budgivningen för fullt och i april meddelade regeringen att 700 miljoner kronor skulle skjutas till.

Inrikesministern talade då om att det kunde finansiera 1400 anställningar, förbättra polisens kriminaltekniska verksamhet, öka effektiviteten och påverka polisers arbetsvillkor. Men när SvD nu tittar närmare på hur det har gått med ambitionerna visar det sig att 525 av de 700 miljoner kronorna har använts för att betala av en kredit som rikspolischefen hade tagit sedan tidigare för att slippa göra sig av med civilanställda inom polisen.

Det som fördes fram som Den stora satsningen för framtiden visade sig framför allt handla om att täppa till gamla hål. Det visar också hur långt ifrån den politiska retoriken som organisationen faktiskt befinner sig.

Men glappet syns inte bara i politiken, utan också mellan polisledningens retorik och verkligheten. ”I flera avseenden har polisen flyttat fram sina positioner(…) Insatserna bygger på avancerat underrättelse- och utredningsarbete”, berättar Eliasson och Löfving.

De påpekar också att polisen har förstärkt bemanningen i utsatta områden. Men när man tittar närmare på det polischeferna talar om har till exempel bara en bråkdel av tjänsterna på rekryteringssatsningen i Stockholms utsatta områden kunnat tillsättas. Arbetet som ska göras tycks inte vara lönen värd. Och vad gäller det avancerade utredningsarbetet som de underbemannade poliserna ska syssla med finns även där frågetecken.

Polisen, i synnerhet rikspolischefen själv, har varit under hård press en tid. Kritiken har varit skoningslös. Och en sådan situation kan man möta på flera sätt.

En återkommande invändning som Dan Eliasson har tvingats brottas med har varit att staplarna av utredda brott minskat stadigt över tid. Inrikesministern har rentav hänvisat till just detta – att utvecklingen måste brytas – när förtroendet för rikspolischefen har kommit på tal.

Därför är det extra intressant att de siffror som Svenska Dagbladet (14/6) har tagit fram visar att trenden nu har vänt: Under årets först månader har polisen kunnat skicka vidare fler brott till åklagare än samma period förra året. Men hur? Jo, genom att fokusera på lättutredda brott som ringa narkotikabrott och fortkörning. För våldsbrott, som våldtäkt till exempel, är utvecklingen den motsatta – de utredningarna läggs ner. Flera källor uppger till SvD att de har fått instruktioner att prioritera brott som är lätta att utreda.

Samtidigt som polischeferna presenterar en rapport som visar hur kriminella har tagit över hela bostadsområden väljer man alltså att lägga krutet på fortkörningar och personer som slarvar med bilbältet. Det egna ryktet går före medborgarnas säkerhet.

I ett läge när det råder brist på poliser blir besluten om hur deras arbetsdagar ska tillbringas ännu viktigare. Och i ett läge när orterna där polisen själv uppger att kriminella styr och ställer blir fler borde man inte förvänta sig annat än att polisen tar det på största allvar – och prioriterar.

Det finns två sätt att bemöta kritik: antingen försöker man lösa problemet som ger upphov till kritiken eller så använder man sin tid till att sopa undan problemen för att slippa höra på kritiken. Polisledningen tycks tyvärr alldeles för ofta välja det senare.

DN Ledare. 22 juni 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.