Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

President Trump på spökjakt

Foto: ZUMAPRESS.com/IBL

DN 18/3 2017. Donald Trumps väljare visste vad de röstade på. Han var trots allt mannen som i åratal helt utan bevis hävdade att Barack Obama var född i Afrika, och således inte en legitim president. Under kampanjen strösslades andra påhitt, som att en av rivalernas pappa var inblandad i mordet på John F Kennedy. Som president har Trump fortsatt sprida tvivelaktiga påståenden omkring sig, när han inte varit sysselsatt med slarviga beslut.

Mot den bakgrunden kan avlyssningsaffären inte vara någon överraskning. Kanske frågar sig någon ändå om det verkligen var det här de ville ha.

En tidig morgon på Twitter för två veckor sedan hävdade Trump att Obama avlyssnat hans telefoner under valkampanjen i höstas. ”Dålig (eller sjuk) kille”, kommenterade presidenten sin företrädare. Trumps stab har sedan dess varit invecklad i en desperat kaoshantering. För det finns inga som helst belägg för anklagelsen, som om den varit sann hade betytt en gigantisk skandal.

En president ska vara överbefälhavare, inte konspirationsteoriernas kung.

Dåvarande chefen för USA:s underrättelseväsen har sagt att uppgifterna är felaktiga. FBI-chefen James Comey har diskret bett justitiedepartementet att dementera.

Ledarna för representanthusets och senatens underrättelseutskott, två republikaner och två demokrater, hittade inte heller något i genomgången av all tillgänglig information. De sa inte ”inga bevis”, utan att det inte ens fanns indikationer. ”Om Trumps tweetar skulle tas bokstavligt, så har presidenten helt enkelt fel”, sa republikanen Devin Nunes, en av de fyra.

Trump själv har framhärdat i en intervju med tv-kanalen Fox News. Och hans presstalesman Sean Spicer kommer med den ena bisarra förklaringen efter den andra. Senast räknade han upp ett antal nyhetsartiklar som han hävdade sa samma sak som presidenten, vilket de inte alls gjorde. Han upprepade också ett gammalt rykte om att Obama bett det brittiska signalspaningsorganet att snoka på Trump. Att ett allierat lands underrättelsetjänst påstås begå brott i USA hör inte till vanligheterna.

”Avlyssningen” tycks vara en vandringssägen som spritts på Fox. Trump har svårt att orka till sidan två på medarbetarnas PM, men har alltid tv:n på och tar till sig det som passar. Ofta hänvisar han till att ”många säger” för att underbygga sin egen sanning.

Och Trump medger aldrig att han har fel. Det kan bero på att han inbillar sig att han har rätt, eller att det ligger i hans personlighet att vägra backa, men konsekvenserna blir absurda. Världens mäktigaste man går inte att lita på. Och han medverkar själv till att pinsamma historier aldrig försvinner, utan tränger undan aningen viktigare spörsmål.

Varför är Trumps väljare så nöjda? En stor majoritet av dem ger tummen upp i opinionsmätningarna, han uträttar saker, håller vad han lovat. Här finns ett mått av förnekelse. De litar inte på de traditionella medierna eller etablissemanget, och vad presidenten än säger så är det korrekt.

Inreseförbudet för människor från ett antal muslimska länder har stoppats i domstolar och är hittills ett fiasko. Trogna trumpister kan ändå se det som att Trump försöker göra vad han sagt, strypa invandringen och sätta åt muslimerna.

Obehagliga överraskningar väntar dock. Trumps första budgetförslag består av drakoniska nedskärningar av myndigheter och olika sociala åtgärder. Åtskilligt kommer att drabba hans egna supportrar i låginkomstgrupper.

Republikanerna grälar om hur Obamacare ska avskaffas, men Trump har lovat fler sjukförsäkrade, lägre kostnader och bättre vård. Det förslag som ligger i kongressen innebär enligt beräkningar 24 miljoner färre sjukförsäkrade inom tio år. Äldre drivs ut ur systemet, vilket kommer att slå mot viktiga delar av presidentens väljarbas.

De skattesänkningar som är i faggorna kommer däremot att ensidigt och kraftfullt gynna rika amerikaner. Avregleringar av finanssektorn lär få Wall Street att fyllas av champagne. Inget av detta torde stilla någon vrede bland arbetare i bortglömda landsändar, de som gav Trump segern. Och de miljoner och åter miljoner nya industrijobben finns bara i Trumps drömmar.

En president ska vara överbefälhavare, inte konspirationsteoriernas kung. Vita huset har ett land att sköta, inte en valrörelse. Nyktra republikaner i kongressen har börjat dra öronen åt sig. De vill inte stöta sig med Trumps fans inför nästa års primärval, men kan omöjligt få ihop hans upptåg med verkligheten och budgeten. Och de kan inte stillatigande lyssna på vilka uppdiktade spionhistorier som helst.

DN Ledare. 18 mars 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.