Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rädda flickorna från sexslaveri

Regeringen i Irak vill legalisera barnäktenskap. Sverige bör stödja­ organisationer som kämpar mot denna vidriga sedvänja.

För en månad sedan upprördes västvärlden när Ugandas president godkände den drakoniska lag som kan ge homosexuella upp till 14 års fängelse. Sveriges finansminister Anders Borg befann sig i landet och inledde besöket med att träffa ugandiska hbt-aktivister. Biståndsminister Hillevi Engström meddelade att regimen skulle straffas genom indraget bistånd.

Det är hoppingivande, detta engagemang för förtryckta minoriteter i andra delar av världen.

Men nyheten om att den irakiska regeringen vill tillåta flickor att giftas bort från 9 års ålder möttes förvånande nog av tystnad. Den resulterade knappast i några krav på sanktioner mot Irak, eller på att svenska ministrar ska markera mot regimen i Bagdad.

Barnäktenskap är vanligt förekommande i Sydasien, på många håll i Afrika och i delar av Mellanöstern. Miljontals barn tvingas ingå äktenskap långt före 15 års ålder. Fattigdom och patriarkala traditioner är två av orsakerna till sedvänjan att gifta bort knappt könsmogna flickor, ibland med jämnåriga, ofta till betydligt äldre män.

I Irak har det hittills varit 18-årsgräns för giftermål. Även om många flickor gifts bort ändå, så har lagen varit anständig. Men nu har den shiitledda regeringen föreslagit att en av mänsklighetens mest barbariska sedvänjor legaliseras. En nioårig flicka ska i lagens ögon betraktas som giftasmogen. Rege­ringen hänvisar till sharia.

Vad är en nioåring? Ett barn, en lågstadieelev, en ­liten flicka som fortfarande leker med dockor och kans­ke precis har upptäckt att det är kul att läsa böcker på egen hand.

I samma lagförslag slår regeringen också fast att en man har obegränsad sexuell tillgång till den han gift sig med. Den islamiska lagen föreskriver i och för sig att en man inte får ha sexuellt umgänge med en flicka han gift sig med om hon inte är könsmogen. Men att ha nått puberteten är inte detsamma som att vara fysiskt eller psykiskt redo att bli gravid, föda barn och bli förälder.

Barnäktenskap legitimerar pedofili och lämnar flickan i händerna på en man, med eller utan samvete och anständighet.

Kvinno- och människorättsorganisationer i Mellanöstern kämpar för att kriminalisera barnäktenskap. Förra året uppmärksammades ett fall där en åttaårig jemenitisk flicka giftes bort – och dog av inre blödningar från den söndertrasade livmodern efter bröllops­natten. Som tidskriften Feministiskt Perspektiv framhöll, väckte händelsen mycket starka reaktioner hos allmänheten i Jemen.

Men motståndet hindrar inte fundamentalisterna i exempelvis Jemen, Iran och Irak. Med religionen som argument – eller förevändning – sanktioneras barbariet.

Sverige har starka band till Irak, inte minst genom att en relativt stor grupp invandrare kommer därifrån och genom biståndsverksamhet. Men i år avvecklas det svenska biståndet och därmed försvinner en möjlighet till påverkan. Hur skulle det vara att reagera på de förfärliga nyheterna från Bagdad med ett fortsatt stöd till vissa utvalda organisationer? Det finns flera som arbetar för att förändra attityder och som erbjuder en tillflykt för flickor som flytt från äktenskap där de behandlats som sexslavar, utan minsta självbestämmanderätt över sitt liv eller sin kropp.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.