Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rädda samtalsklimatet

Illustration: Stina Eidem

Bråket om brytpunkten nådde ingen slutpunkt. Högsta förvaltningsdomstolen dröjde med sitt besked, men berättade på måndagen att den egentligen aldrig rörde vid den heta potatis som förra hösten vållade strid i riksdagen.

Domen blev ett ickebesked i sakfrågan, som handlar om hur den dåvarande oppositionen – de rödgröna och Sverigedemokraterna – i fjol satte stopp för en av alliansens skattesänkningar.

Att ändra i en budget som redan lagts fast var kontroversiellt. I lagen står det tydligt att riksdagen ska bestämma ramarna för statens ekonomi i ett enda beslut.

På riksdagsjuristernas inrådan hindrade därför talmannen ledamöterna från att rösta om förslaget. Även om han i ett senare skede rundades av partierna var det en sensationell händelse.

Lika spektakulärt hade det varit för domstolen att underkänna oppositionens tilltag. Gårdagens besked innebär i stället att frågan skjuts på framtiden. Om ett år eller två kan ett nytt mål leta sig upp i högsta instans och tvinga fram en lagprövning.

Det vore dock olyckligt om frågan behövde avgöras av juristerna. Sverige har ingen författningsdomstol i traditionell bemärkelse, i stället betonar vår grundlag att ledamöterna i riksdagen är folkets främsta företrädare.

Att de är friare än politikerna i många andra länder innebär samtidigt att det behövs ömsesidighet och en gemensam idé om riksdagens arbetssätt. Partierna har i stället lagat efter läge, utan att tänka på långsiktiga konsekvenser.

I sin vårrapport uttryckte Finanspolitiska rådet oro över att ”den breda politiska samsynen på riksdagens budgetprocess har minskat”. Partierna måste återupprätta den så snabbt som möjligt, konstaterades det.

Gårdagens ickebesked från domstolen får inte bli en ursäkt att vänta. Att Socialdemokraterna fortsätter att rycka på axlarna åt klyftan som uppstått i riksdagen är destruktivt.

Statsminister Stefan Löfven har dock mer akuta budgetfrågor på sitt bord. Det är stämningen på Sverigedemokraternas kansli som avgör om han överlever nästa veckas omröstning om statsbudgeten. SD-röster på alliansen betyder att Löfvens ekonomiska politik brinner inne. Om det händer avgår han, lyder beskedet.

Till DN sa företrädare för Sverigedemokraterna att deras beslut kommer att hållas hemligt in i det sista. Det ger statsminister Löfven inte mycket till val annat än att styra blint mot stupet.

Oavsett hur den går behöver dock budgetomröstningen sätta punkt för valrörelsen och valdebattens retorik.

I flera sakpolitiska frågor finns förut­sättningar för alliansen och Stefan Löfven att åstadkomma någonting tillsammans. Allt är inte omöjligt, även om det finns besvärliga partipolitiska hinder.

På energiområdet är det Miljöpartiet som sätter käppar i hjulet. Åsa Romson (MP) har fått det att låta som att regeringens politik innebär snabb stängning av kärnkraften, men när hon och hennes regeringskamrater i september presenterade en överenskommelse lät formuleringarna misstänkt lika alliansens uppgörelse.

Poängen var att kraftverken skulle bära ”en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader”, som det hette i dokumentet. Hur många reaktorer Sverige har om några år bestäms alltså av lönsamhet och säkerhet, inte av ministrarna.

Någon illgrön triumf rörde det sig aldrig om. Här finns snarare blocköverskridande beröringspunkter, och energiminister Ibrahim Baylan (S) verkar helt uppriktig i sin önskan om en särskild parlamentarisk kommission för långsiktig energipolitik. I förra veckan klargjorde han några av punkterna på dagordningen.

Skolan är det andra viktiga området där skillnaderna i grundsynen mellan Socialdemokraterna och alliansen i praktiken har krympt radikalt utan att det har märkts på konfliktnivån.

Att fortsätta söka strid är usel skolpolitik. Någonstans måste partierna lägga grunden för ett snäpp mer konstruktivt klimat i riksdagen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.