Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Raska på, ministern

”Ska bara”, sa Alfons Åberg. Likadant har det länge låtit när Moderaterna pratat om ett regelverk för parti­finansieringen. Efter många om och men svängde partiet för några år sedan i frågan. Men en lag om att redovisa privata och anonyma bidrag har dröjt. Och dröjer ännu.

Europarådets organ för korruptionsövervakning, Greco, har tidigare anmärkt på Sveriges ”uppenbara motstridighet” att få till stånd en lagstiftning som alla andra EU-länder sedan länge har. Det moderata motståndet har varit huvudorsaken.

Bristen på öppenhet i partifinansieringen är en obegriplig svaghet i det svenska politiska systemet. Den hårda kritiken har kommit från flera håll.

Att partierna samlar in pengar från privatpersoner är i sig något positivt. Det finns starka skäl – med hänsyn till personlig integritet, valhemlighet och föreningsfrihet – att undanta mindre belopp från allmänhetens insyn. Men större transaktioner måste ske i det öppna. Den tröskel som har nämnts – 20.000 kronor – kan visserligen diskuteras. Beloppet ligger ändå nära någon form av rimlig gräns.

Det går inte att komma ifrån att pengar är makt. Och att hemliga pengar göder misstro till makten. Möjligheten att ge politiska partier finansiellt stöd utan inblick från väljarna riskerar att bjuda in intressen som vill påverka maktapparaten.

Företrädare för partierna kan förstås hänvisa till sin integritet och frivilliga öppenhet. Men det enda egentliga skyddet mot korruption är en skarp lagstiftning som ger formell transparens och effektiva sanktioner mot överträdelser. Överenskommelser och ”handslag mellan partisekreterarna” – som Per Bill (M) hänvisade till i radion i går – klingar inget vidare i sammanhanget. Sverige är inte förskonat från ruttna lojaliteter, och att skaka hand låter som en spröd garanti.

Det utspel som justitieminister Beatrice Ask (M) och fyra allianskolleger i går förde fram på DN Debatt är en fortsättning på den match i gyttjebrottning som S och M har utkämpat genom åren. Moderaternas beskyllningar om oegentliga band mellan S och LO, och anklagelser kring Socialdemokraternas A-lotterier, hör hemma i en annan diskussion. Detsamma gäller Social­demokraternas prat om hemlighetsmakeri och dolda band till näringslivets tankesmedjor. Partiernas motkrav och ultimatum har gjort frågan infekterad. Trots en riksdagsmajoritet för tydlig lagstiftning har det stått still.

Som läget ser ut nu kommer allianspartierna att själva lägga fram en proposition ”runt årsskiftet”, utan att förankra innehållet hos S och MP (Sverigedemokraterna motsätter sig alla varianter av regelverket). Den annonserade lagen kommer att gälla redovisning av bidrag till partierna på riksnivå. Eftersom anonyma bidrag inte kommer att regleras blir lagen ändå tandlös. Den delen ska i stället utredas ytterligare, efter önskemål från remissinstanser som fick se regeringens förslag från försommaren. ”Irriterande”, säger Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

Beatrice Ask skjuter ifrån sig kritiken och hävdar att hon inte förstår hur någon kan tro att hon förhalar processen. Det kan visserligen vara rätt att träda försiktigt fram med nya regler om de verkligen riskerar att gå på tvärs med grundlagen. Men Ask har inte gjort tillräckligt för att visa att frågan tas på allvar och att regeringen verkligen vill sjösätta ett bra regelverk så snabbt som möjligt.

Det är först under press från de andra allianspartierna som Moderaterna har börjat skifta ståndpunkt. Perspektivet tycks vara detsamma: frågan om partibidragen handlar om den egna kassakistan i relation till Socialdemokraternas resurser. Insikten om de demokratiska principerna och diskussionen om trovärdighet har inte sjunkit in. Motvilligheten är tydlig. ”Ska bara ...”

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.