Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rätt kvinna på rätt plats

Den rapport om världsekonomin som Internationella valutafonden, IMF, presenterade i dagarna erbjöd en försiktigt optimistisk diagnos på återhämtningen i världen. Prognosen kunde läsas som: saker och ting är på väg att ljusna, om de inte är på väg att bli värre.

Skuggan faller från USA:s representanthus. Positionerna är fortfarande låsta i fråga om den federala budgeten. Om kongressen i nästa steg dessutom låter bli att höja statens skuldtak kommer den amerikanska ekonomin att hamna i ordentlig gungning. Och omvärldens utsikter kommer att försämras snabbt när USA når kistbotten.

Redan före den nuvarande krisen har president Obama varit absorberad av ständiga strider med republikanerna i Capitolium. Han har ägnat mindre intresse och kraft åt att utöva sitt inflytande genom utnämnanden i centralbanken Federal Reserve, den stora maktfaktor som vid sidan av Vita huset och kongressen har medel mot den amerikanska krisen. Fed har ändå fungerat som en effektiv intensivvårdsplats för ekonomin, där ordföranden Ben Bernanke prövat nya metoder. Den linje som han valt har haft ett enormt inflytande över världsekonomin.

I går presenterade Obama formellt Ben Bernankes tilltänka efterträdare, Janet Yellen. Efter att konkurrenten Larry Summers drog sig ur processen tycks hon ha varit den enda kandidaten på presidentens lista. Yellen, som sedan tre år tillbaka är Bernankes vice och har flera tunga centralbanksposter bakom sig, representerar den stabilitet och kontinuitet som USA behöver. Obama kan tacka sin lyckliga stjärna för att hon funnits som ett alternativ.

Om nomineringen passerar senaten blir hon en av världens mäktigaste kvinnor – den första i toppen på Federal Reserve. Att hon väntas ta över penningpolitiken lindrar också den ekonomiska osäkerheten.

Janet Yellen framstår som en typisk duva både i sin personliga stil och i sina ståndpunkter. Av genomgångar av uttalanden och ställningstaganden framträder bilden av en vass teoretiker och mjuk praktiker. Tonvikten i hennes akademiska meritlista ligger på arbetsmarknadsfrågor. Hennes främsta politiska prioritering är också att bekämpa arbetslösheten och finanskrisens mänskliga kostnader.

Under tiden som chef för centralbankens filial i Kalifornien, åren före och efter Lehmankraschen, utmärkte sig Yellen med skarpt formulerad kritik mot utvecklingen på bolånemarknaden och det amerikanska skuggbanksystemet. Hon företräder också en falang inom Fed som förespråkat större transparens och tydligare kommunikation. I de avseendena är hon raka motsatsen till Alan Greenspan, som styrde banken fram till 2006.

De senaste åren har Yellen varit en varm förespråkare för Federal Reserves så kallade kvantitativa lättnader, bankens starkaste och mest kontroversiella instrument. På kort sikt är hennes erfarenhet och skicklighet med detta medel hennes största styrka. Ur ett lite längre perspektiv är hennes stora utmaning att avveckla det.

Kvantitativa lättnader har inneburit att centralbanken tryckt nya dollar för att göra stora stödköp av obligationer. Det har försett ekonomin med pengar för att stoppa en åtstramning på lånemarknaden.

Lättnaderna fungerar som en sockerchock. Samtidigt som de effektivt har dämpat lågkonjunkturen kräver den oundvikliga avvänjningsprocessen fingertoppskänsla. Yellen var den inom Federal Reserve som motsatte sig att banken skulle påbörja det skeendet i våras. Signalen om att det söta snart tar slut vållade en oro i ekonomin som sägs ha överraskat Ben Bernanke. Och i det fick Yellen rätt. Det var och är för tidigt att sluta med stödköpen.

IMF vädjade till USA i samband med veckans rapport att hantera avvecklandet av stödköpen ansvarsfullt och med tanke på omvärlden. Janet Yellen är i det avseendet rätt kvinna på rätt plats.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.