Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Reform utan bett

När regeringen i januari förra året lanserade den nya krogmomsen var budskapet att sänkningen skulle leda till lägre priser, fler jobb och mindre skattefusk. Samtidigt hette det att man tog ansvar för de offentliga finanserna. I väntan på den slutgiltiga domen från experterna tyder det mesta på att dessa löften svårligen kommer att infrias.

Redan från början kritiserade Finanspolitiska rådet momssänkningen för att vara byggd på glädjekalkyler. Konjunkturinstitutet redovisade förra året en analys av krogpriserna som också blev en besvikelse.

På måndagen rapporterade DN om ny statistik från SCB som förstärker bilden av en reform som kostar mer än den smakar. Effekterna på antalet jobb verkar vara begränsad. Anders Borg har tidigare fått utstå kritik för delar av sin skattepolitik. Med den sänkta krogmomsen har regeringen gjort sig särskilt sårbar för ekonomernas utvärderingar.

För rot och rut fungerade regeringens argument väl. Avdragen har verkligen framkallat en välbehövlig vädring i branscher som länge haft svåra problem med svartjobb och fiffel. De vita jobben har blivit fler, och toleransen för fusk har minskat.

Skattefusket har visserligen dykt upp i nya skepnader. Bland annat "Uppdrag granskning" har uppmärksammat det bedrägeri som förekommer i anslutning till rotavdraget, och i förra veckan gav Skatteverket besked om att man behöver kontrollera avdragen hårdare. Men den form av avdragsmaximering som reglerna inbjuder till utgör förmodligen ett mindre problem än den svarta ekonomi som tidigare bredde ut sig.

Rot och rut har på det hela taget skapat ett värdefullt andningshål för både hushåll och hantverkare. När skatternas legitimitet på ett område långsamt urgröps kan en särlösning vara nödvändig.

I restaurangsektorn har skälen för reform varit svagare. Momsförändringen har visserligen matchats med hårdare myndighetskontroller, och det har funnits en poäng i att låta en ökad press från Skatteverket följas av en skattemässig lättnad för att inte slå undan fötterna för anställda inom branschen.

Men i grunden skiljer sig inte restaurangerna från andra delar av tjänstesektorn. Fiffel förekommer på många håll i ekonomin. I kölvattnet av krogmomsreformen har också fler branscher ropat på momssänkningar.

Med fler undantag skapas på det sättet nya frågetecken. Ett av argumenten för den sänkta restaurangmomsen var att de olika momssatserna skapade oreda i restaurangbranschen: samma kopp kaffe beskattades på olika sätt beroende på om den serverades som hämtmat eller som vanlig fika. Snarare än att erbjuda skäl för en ny förändring, illustrerade det problemen med den upphackade skattepolitiken.

Tanken med den enhetliga momsen var när den infördes att man skulle slippa fundera över lämpliga nivåer för olika varor och tjänster. Sedan den stora skattereformen genomfördes på 90-talet har dock hundratals små, inkonsekventa ingrepp gjorts i lagstiftningen. Den transparens och förutsebarhet som eftersträvades har gått om intet. Och i takt med att särlösningarna blir fler ökar behovet av en ny genomgripande reform av skattesystemet.

Tyvärr förbereder Anders Borg knappast någon omfattande översyn inför höstens budget. Genom att bygga stora delar av den ekonomiska politiken på avdrag och hål i skattepolitiken har regeringen målat in sig i ett hörn.

Inom andra reformområden, inte minst när det gäller skolpolitiken och förändringarna av a-kassan, har regeringen under den senaste tiden visat prov på eftertanke genom att ompröva planerade och genomförda steg i politiken.

I skatterna ligger en prestige som det blir svårare för regeringen att släppa.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.