Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Regeringens haveri

Ett misslyckande ska kallas ett misslyckande och ett misslyckande är det. Det menade den dåvarande statsministern Carl Bildt för 20 år sedan när det stod klart att Sverige trots upprepade försök inte förmådde hålla taget om den svenska kronan.

Någon form av motsvarande erkännande borde formuleras av den nuvarande statsministern om åderlåtningen av den svenska a-kassan. Här är misslyckandet dubbelt. Dels har regeringen efter snart sex år ännu inte förmått infria sitt vallöfte om en obligatorisk a-kassa. Dels har konsekvenserna av att regeringen ändrat i enda änden av systemet men lämnat det andra därhän blivit att väldigt många fler arbetslösa än tidigare står utan ersättning (DN 22/2).

Kvalificeringsreglerna för a-kassan har skärpts. Nivåerna kan – och bör – diskuteras. Vill man att a-kassan ska vara en försäkring och inte ett bidrag kan man samtidigt inte hävda att den borde betalas ut som en mer generell ersättning till alla som någon gång satt sin fot på arbetsmarknaden. Men exakt var kvalgränserna ska sättas borde snarare skrivas i sanden än huggas i sten. Här är det lämpligt att räkna bakifrån i stället för att tycka framifrån. Alltså att utgå från hur stor andel som står utan a-kassa för att de inte uppfyllt kraven på hur mycket man ska arbeta, jämfört med hur många som står utanför för att de valt att inte betala premien till försäkringen. Det är bara den sista gruppen man når med en obligatorisk a-kassa. För resten måste en annan lösning till, som ändrade regler för att komma in i systemet så att åtminstone halvtidsanställda kvalar in.

Det är ingalunda oviktigt var en arbetslös får sina pengar ifrån. Att börja vuxenlivet med att en gång i månaden besöka socialkontoret är något som i möjligaste mån bör undvikas. Men socialen är en olämplig finansiär också för äldre.

För den oförsäkrade som hunnit arbeta ett par år och köpt på sig en liten lya och kanske en bil är det förödande eftersom rubbet måste säljas innan en krona betalas ut. Att man därefter kanske inte har någonstans att bo är ingenting som försörjningsstödet tar någon hänsyn till. Det är en bra princip. Socialbidrag ska vara sista utvägen. Därför ska det inte användas för att täcka upp för brister i a-kassesystemet, vilket nu sker.

Vissa som har lämnat a-kassan har gjort det för att avgifterna höjts. Men återigen: Vill man att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en försäkring och inte ett bidrag så måste det finnas ett samband mellan in- och utbetalningar. Av samma skäl behöver det inte vara fel att avgifterna kopplas till den branschvisa risken för arbetslöshet.

Här finns de stora vinsterna med en obligatorisk försäkring. Den blir ett sätt att sprida riskerna inom ett yrkeskollektiv. Den som befinner sig i slutet av arbetslivet och gör bedömningen att man knappast kommer att hinna bli av med jobbet, får solidariskt betala för de större risker de yngre kollegerna löper. Individen behöver aldrig själv väga risk mot premie, inte väga långsiktigt ansvarstagande mot en frestande femhundring i handen nu. Det är också bra eftersom statistiken visar att det i hög grad är personer som löper stor risk att bli arbetslösa som väljer bort a-kassan.

I maj 2013 ska Socialförsäkringsutredningen lägga fram sitt betänkande. Vissa förändringar är så stora att de absolut inte ska hastas fram, medan andra borde ha åtgärdats för länge sedan. Flykten från a-kassorna som nu nått nya höjder hör dit. Det är detta som är det verkliga hotet mot den svenska modellen. Inte en obligatorisk a-kassa, som är det som LO fruktar, då förbundet helt plötsligt skulle behöva rekrytera medlemmar på egna meriter.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.