Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Reinfeldts utanförskap

Libyen och euron ska behandlas vid dagens EU-toppmöte. Men Sveriges statsminister duckar och driver en alltför avvaktande svensk linje.

När EU:s stats- och regeringschefer i dag träffas i Bryssel kommer statsminister Reinfeldt att argumentera för en traditionell, avvaktande svensk linje i två viktiga frågor.  

Huvudämnet på dagordningen är ekonomin och eurosamarbetet. Men följderna av naturkatastrofen i Japan och den militära insatsen i Libyen kommer också upp.
Det handlar med andra ord om frågor som för närvarande skakar Europa och hela världen.

Både när det gäller Libyen och euron ställer sig Sverige – som så ofta – vid sidan av. Först vill Stockholm vänta och se hur det går.

När Fredrik Reinfeldt i går träffade riksdagens EU-nämnd förklarade han att Sverige ”inte tänker skicka svensk trupp” till en militär insats i Libyen innan det finns en ”tydlig ledning för operationen”.  

Självklart är det viktigt att det finns en ledning för den pågående militära aktionen i Libyen. Det måste komma ett besked om hur styrningen ska ske.

Men Fredrik Reinfeldt borde inleda med att det är självklart för Sverige att medverka till att FN:s resolution förverkligas och att civilbefolkningen i Libyen skyddas. Först därefter kan han ställa eventuella villkor för ett svenskt deltagande.

Toppmötet ska visserligen inte fatta några som helst beslut rörande den pågående insatsen i Libyen. EU är inte ett samarbete för avancerade militära operationer.
Men unionen har välkomnat FN:s säkerhetsråds beslut att ingripa. Frankrike och Storbritannien har ställt sig i spetsen för aktionen, medan Tyskland, Bulgarien och en del andra länder har förklarat att de inte vill vara med.

Därför kommer det säkert att bli en livlig debatt under dagens möte i Bryssel. Då borde Sverige stå för en tydlig linje och inte skapa osäkerhet genom att inta en avvaktande hållning.

Tvehågsenhet präglar också statsministerns inställning till den ”europakt” som ska diskuteras. Pakten är den mest kontroversiella delen av en lång rad förslag som syftar till att stärka unionens ekonomiska samarbete, som Sverige är en del av trots att vårt land inte har bytt valuta.

Efter många diskussioner finns det vid det här laget bred enighet om mycket av det som ska genomföras. Det handlar bland annat om att inrätta en permanent krismekanism för att kunna rädda euroländer med akuta ekonomiska problem också efter 2013.

Men den omdiskuterade ”konkurrenspakt” som lanserades av Frankrike och Tyskland har kritiserats från många håll. I Sverige har de fackliga organisationerna varnat för att pakten innebär en risk för centraliserad lönepolitik i EU.

Det fanns inledningsvis visst fog för dessa farhågor. Bryssel ska inte lägga sig i det svenska, avtalsstyrda systemet för lönesättning.

Men europakten har förändrats, och det förslag som ska behandlas vid toppmötet bygger inte på tvingande regler.  

Lönekostnader är en av flera nya indikatorer som ska ligga till grund för bedömningen av det ekonomiska läget. Det handlar inte om att styra, utan om att kunna slå larm och hejda ekonomiska problem som kan leda till nya skuldkriser. Risken är snarast att pakten har blivit alltför tandlös.

Alla euroländer måste delta i pakten – och övriga kan göra det om de vill. Men för närvarande verkar det bara vara Sverige, Storbritannien, Ungern och Tjeckien som tänker ställa sig utanför.  

”Det finns ingen majoritet i den svenska riksdagen bakom ett svenskt deltagande”, sa Fredrik Reinfeldt under gårdagens möte med EU-nämnden.

Nej, utan stöd av en majoritet i riksdagen kan regeringen inte anmäla att Sverige vill vara med. Men i denna fråga följer rege-ringen de rödgrönas och Sverigedemokraternas linje utan att ens argumentera för en egen ståndpunkt. ”Vi vill se hur pakten fungerar först”, förklarade statsministern. Så talar inte en politiker som vill höra till EU-samarbetets kärna.

DN 24/3 2011

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.