Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Riv och bygg en ny arbetsförmedling

Other: Magnus Bard

DN 17/2 2017. Regeringen och Ylva Johansson hoppas på en renässans för Arbetsförmedlingen. Bättre att pröva alliansens idé. Riv ner och bygg nytt.

Alliansregeringen skrotade Ams och skapade den nya Arbetsförmedlingen. Nu vill de lägga ned även den, meddelade partierna på torsdagen. Idén med dess arvtagare – kalla det Jobbverket – bäddar för ett bättre och mer långlivat system.

Behovet av reform är uppenbart. Trots kolossala ekonomiska muskler och en armé av arbetsförmedlare är myndigheten bara inblandad i en av tio anställningar. Arbetsförmedling? Inte så värst mycket. Företagen har gett upp hoppet. När allmänhetens förtroende mäts ligger myndigheten och skvalpar i bottenskiktet. Utvecklingen har gått mot allt mer av övervakning av arbetslösa, allt mindre av träffsäkra åtgärder för att rusta dem för omställning och ett nytt jobb.

Allianspartiernas förslag återspeglar på det viset verkligheten. Jobbverket renodlas till den kontroll- och kontaktmyndighet som Arbetsförmedlingen har kommit att likna. Samtidigt utövar den tillsyn över de aktörer som kan kliva in och sköta till exempel arbetsförmedlingen. Organ som drivs gemensamt av fack och arbetsgivare, som Trygghetsrådet, drar redan en stor del av lasset.

Tanken är inte ny. Centerns Annie Lööf har i flera år pratat om en "jobbfixarpeng" som arbetslösa ska kunna sätta sprätt på hos icke-statliga arbetsförmedlare. Att slutgiltigt stycka upp och delvis privatisera Arbetsförmedlingen har förespråkats även av Liberalerna.

Förslaget kan förstås tyckas magstarkt. Samma andas barn var etableringslotsarna, som slukade miljoner och sedan avvecklades i panik. I bästa fall fungerade lotsarna som social åtgärd för nyanlända. De värsta larmrapporterna vittnade samtidigt om fusk och kriminalitet, eller rentav skattefinansierad terrorrekrytering. Även alliansens jobbcoacher, som alltför sällan erbjöd mer än en peppande pratstund, föll efter några år i vanrykte. Så långt framstår inte erfarenheterna av privata aktörer som särskilt aptitretande.

Men Arbetsförmedlingen har också fortsatt att använda valfrihetsvarianter, med större potential. Inspiration har hämtats inte minst från Australien. Där vände politikerna uppochned på systemet i slutet av 1990-talet. Sedan dess har en modell förfinats i fler steg, som innebär att arbetslösa sorteras efter individuella behov och styrs mot seriösa arbetsförmedlare. Lycksökare och flumverksamhet gallras ut. Det låter som en utopi men tycks fungera väl.

Sådan politik kräver ett större mått av noggrannhet och mindre av det önsketänkande som ledde till fiaskot med etableringslotsarna. Riktningen är dock rätt. På nyhetsplats berättar DN i dagens tidning om företaget Miljonbemanning, med kontor i Stockholms och Göteborgs utsatta förorter. Det illustrerar behovet av specialiserade aktörer. Arbetsmarknaden är långtifrån så homogen som den var för några decennier sedan.

Regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) föreställer sig en renässans för Arbetsförmedlingen. Idén är att låta den arbeta mer med arbetslösa som står nära arbetsmarknaden. På det sättet ska förtroendet bland företagen återställas. Socialdemokraternas tolkning av historien tycks vara att borgarna förstörde det fina gamla Ams med sina galna experiment.

Haken är att problemen sågs långt innan alliansregeringen. Det är tidens tand som har satt sina spår i modellen. Ett mer renodlat Jobbverk är värt att pröva.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.