Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rör inte asylrätten

Vad är det migrationsminister Tobias Billström (M) egentligen säger? ­I fredags kväll släpptes nyheten att Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över migrations- och integrationspolitiken. Promemorian innehåller inget särskilt anmärkningsvärt; den handlar om förbättrad utbildning för nyanlända, om diskriminering, om vikten av en fortsatt generös och rättssäker asylpolitik, om behovet av att fler EU-länder välkomnar människor på flykt. Det är först när Billström och parti­sekreteraren Kent Persson kommenterar grupparbetet som man förstår att Moderaterna vill krympa invandringen.

Billström talar om behovet av minskade ”volymer” av asyl- och anhöriginvandring – en terminologi som för tankarna till besvärlig statistik snarare än till människor på flykt. Kent Persson anlägger det populistiska tilltalet: ”Vi har i svensk politik under en alltför lång tid duckat för frågorna. Vi måste våga resonera om att det finns utmaningar i integrationspolitiken och det finns delar där vi har misslyckats.”

Var har Kent Persson hållit hus de senaste åren? Vem i svensk politik förnekar att den genomsnittliga tiden mellan uppehållstillstånd och egen försörjning är alltför lång, eller att hårt segregerade bostadsområden är ett problem? Debattartikel efter debattartikel handlar om hur integrationen skulle kunna förbättras. Det är bedrövligt att partisekreterare Persson smeker den invandringsfientliga opinionen medhårs och bekräftar vanföreställningen att politiker och debattörer vägrar prata om utmaningar relaterade till invandringen.

En tolkning av helgens utspel är att Moderaterna blivit nervösa vid anblicken av Sverigedemokraternas opinionssiffror och på nymoderat vis försäkrar väljarna att partiet hör, ser och ”lyssnar in” människors oro. Det är i så fall en obehaglig retorisk anpassning, men behöver inte betyda att partiet har några planer på att förändra regeringens migrationspolitik.

Om Tobias Billström däremot, med resten av partiledningens goda minne, verkligen avser att minska asyl- och anhöriginvandringen inställer sig frågan hur det ska göras.

I utlänningslagen från 2006 anges noga de olika skyddsskälen för att få uppehållstillstånd i Sverige. Det går inte att förena ett politiskt fattat beslut om maxantal med en asylprocess som bygger på individuell prövning av skälen. Det svenska systemet, någorlunda i överensstämmelse med internationella konventioner, innebär att när oros­härdar blossar upp i världen ökar antalet flyktingar med rätt till uppehållstillstånd.

Förra året bedömdes ungefär 17 000 personer ha skyddsbehov. Drygt 30 000 fick uppehållstillstånd genom anknytning till personer som tidigare kommit hit och sökt asyl. Nu ökar antalet flyktingar till följd av kriget i Syrien och kommer att ligga högre än på länge under ett antal år. ”Det är så en trasig värld ser ut”, som statsminister Fredrik Reinfeldt sa så sent som förra veckan i TV4:s Nyheterna.

Tobias Billström har under sina år som ansvarig minister ståndaktigt försvarat rättssäkerheten: Migrationsverket och domstolarna ska tolka och följa lagen – inte styras av politiska hugskott. Vill Billström nu tillbaka till en modell där politikerna går bakvägen och signalerar till myndigheterna hur lagen för dagen ska tolkas?

Att Moderaterna vill skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring är ingen nyhet. Det kan diskuteras vilka regler som är optimala ur integrationssynpunkt, men man bör ha följande i åtanke: Familjeåterförening underlättar integration. Den som inte behöver oroa sig för att barn, make eller maka far illa på andra sidan jordklotet, mår bättre och har större kapacitet att fokusera på språkstudier och jobb­sökande. Och anhöriginvandring är ett av få lagliga sätt att ta sig till Sverige. De som kommer den vägen har ofta själva ett skyddsbehov, även om de inte haft råd att betala människosmugglare för resan hit.

Sverige är ett av världens rikaste länder. I en trasig värld.

DN 5/2 2013

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.