Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sanningen är inte rysk

Rysk stridsvagn vid Donetsk flygplats i juni.
Rysk stridsvagn vid Donetsk flygplats i juni. Foto: Mstyslav Chernov

Medan trycket i gasledningarna från Ryssland har upphört, ökar flödet av vapen och förband till Ukrainas östra delar. Ett år efter nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 rasar striderna vidare.

Minskavtalet från i februari mellan Ukraina, Ryssland och separatisterna är skörare än någonsin. Situationen kompliceras av att Ryssland fortfarande förnekar att landet ens är med och krigar.

De ökade stridigheterna är en konsekvens av att Ryssland sedan i våras ansamlat omfattande krigsmateriel och flera bataljoner till områdena kring Donetsk och Mariupol. Litauens försvarsminister Linas Linkevicius sade i slutet av maj att de ryskstödda separatisterna "är bättre beväpnade än vissa europiska arméer".

Ukrainas nationella säkerhetsråd uppgav på onsdagen att några av de hårdaste beskjutningarna sedan Minskavtalet setts under dygnet. Åtta ukrainska militärer dog, varav tre i bombardemang och fem på grund av en landmina. Ytterligare 16 skadades. Rebellerna å sin sida rapporterade att två av deras soldater dött, tillsammans med en civil.

Separatisterna har under de senaste dagarna använt sig av tungt artilleri, vilket är förbjudet enligt avtalet. Värst har stridigheterna varit vid frontstäderna Svitlodarsk och Horlivka, samt de västra delarna av Donetsk. Det ryska målet är enligt många bedömare att skapa en landbrygga mellan Ryssland och den annekterade Krimhalvön. Vägen dit går via hamnstaden Mariupol. Frågan är nu om och i så fall när en stor offensiv kommer – och hur omvärlden kommer att reagera.

Rysslands agerande är skamlöst. Och om det verkligen förhåller sig så som den ryska retoriken vill göra gällande, att de ryska soldater som påträffats i stridigheterna endast är volontärer i Ukraina, så har Ryssland ett allvarligt säkerhetsproblem med tanke på hur väl rustade de är.

Får frivilliga före detta eller tjänstlediga soldater kvittera ut avancerad utrustning, stridsvagnar och luftvärnspjäser från ryska militärdepåer hur som helst?

Europa och väst har markerat mot Ryssland med ekonomiska sanktioner och tillhörande stöd till ett sargat Ukraina. Militärt har dock EU och USA som mest sträckt sig till att skicka konsulter för att utbilda de ukrainska förbanden. Frågan har inte väckts om att aktivera någon av sina stridsgrupper för att stabilisera situationen eller övervaka gränsen.

Problemen i Ukraina är inte enbart militära. Tidigare i år slutade landet köpa gas från Ryssland som följd av en infekterad diskussion om den ryska prissättningen. En del av kravet handlar om att ryska Gazprom vill att Ukraina betalar för gas som använts i östra Ukraina, medan Ukraina vägrar att betala eftersom regimen i Kiev inte längre kontrollerar dessa områden och därmed inte kan styra hur mycket gas som använts.

Ukraina förhandlar dessutom för närvarande intensivt med sina internationella långivare om omstruktureringar av lånen, skuldsanering och nya deadlines för lån som är på väg att förfalla.

Parallellt med att Ryssland understöder kriget i Ukraina, fortsätter den ryska propagandakrigföringen. Den riktar sig både mot utlandet och mot den egna befolkningen.

I början av veckan florerade rykten i Ryssland om att svartjord, en odlingsjord från ukrainska Poltava, sålts för vrakpris till svenska jordbruk i Dalarna. Det rörde upp starka känslor i ryska sociala medier. Karl XII:s stormaktsambitioner har, trots svensk brakförlust, tilldelats en närmast mytologisk betydelse i rysk propaganda.

DN har på nyhetsplats kunnat visa att det inte finns fog för dessa medvetna ryktesspridningar som troligtvis är en del av den ryska psykologiska krigföringen. Det har inte sålts någon svartjord till Dalarna. Men för den ryska inhemska befolkningen är bilden nu etablerad: Symboliskt viktig mark säljs ut till ett historiskt aggressivt Sverige.

Sanningen har onekligen blivit ett av de främsta offren efter händelserna i Ukraina. Lögner och hetsande propaganda har varit effektiva verktyg för att så split.

Om de senaste dagarnas ökade stridigheter är en indikator på en större ryskstödd offensiv är i dagsläget oklart. Det enda vi kan vara säkra på att vad som än komma skall, så kommer få saker som rapporteras från rysk sida vara med sanningen överensstämmande.

Läs mer.Alla ledare 17 juli

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.