Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna hävdar konsekvent att partiet behandlas orättvist av medierna. Understundom kan man ge dem rätt. Det har hänt att journalister tolkat in rasism i olika SD-uttalanden där ingen funnits, man kan hitta exempel på ett ivrigt felfinnande i sverigedemokraters citat, det förekommer att partiets företrädare mäts med annan måttstock än deras kolleger i riksdagen.

Samtidigt står det klart att Sverige­demokraterna inte är ett parti som alla andra. För bara ett par decennier sedan var det en öppet rasistisk sammanslutning med rötter i organisationer som Bevara Sverige Svenskt. Först 1996 förbjöds uniformsliknande klädsel vid partiets möten.

Det nuvarande ledargarnityret med Jimmie Åkesson i spetsen har sparat få mödor för att tvätta bort den bruna färgen. Arbetet har bland annat lett fram till den omtalade ”nolltoleransen mot rasism”, som proklamerades i oktober 2012. Företrädare på olika nivåer som uttalat mer eller mindre ­rasistiska ­grodor har uteslutits. Men det intressanta är vilka som blivit kvar.

I går skrev DN om Kent Ekeroth, en av männen som gick på järnrörs­promenad under sommaren 2010. Ekeroth var också beväpnad med järnrör och var den som filmade, utan att ingripa, när hans SD-kolleger kallade folk för ”babbe” och ”hora”.

Men medan de två övriga, Erik Almqvist och Christian Westling, fick lämna sina uppdrag höll sig Kent Ekeroth kvar. Han sitter i riksdagen, är flitig motionär och har bland annat utarbetat SD:s kriminalpolitiska (!) program. ”Jag känner att jag har ett väldigt starkt stöd i partiet”, säger Ekeroth till DN.

Så vem är det som Sverigedemokraterna ger ett så starkt stöd? Förutom att vara en av ytterst få kända parlamentariker i världen som drar runt på stan med järnrör har Kent Ekeroth gjort sig beryktad för sina starka kopplingar till Avpixlat. Sajten håller sig med ett kommentarsfält som kokar av hat mot invandrare, med ett språkbruk som naturligtvis går stick i stäv mot allt som kan benämnas ”nolltolerans mot rasism”.

På Twitter och i sin blogg, ­kentekeroth.se, har all eventuell riksdagspolityr flagnat från Kent ­Ekeroth. Här tycks han tala ur ­hjärtat om invandring och mörkhåriga ­svenskar. Hans hat mot islam i alla former, inte bara våldsbejakande ­extremism, står tydligt.

Ett retoriskt grepp återkommer: Han citerar en rubrik eller ett nyhetsklipp när flyktingar eller andra svenskar med invandrarbakgrund begått något brott. Och så lägger han till en formulering av typen ”Mångkultur berikar”.

”Massinvandring berikar – nu med polio”, skrev han till exempel den 30 oktober sedan han läst ett TT-telegram om hur sjukdomen konstaterats i Syrien­krigets spår och riskerar att spridas till Europa.

Argumentationen är ett dråpslag endast mot just dem som skulle hävda att invandring inte har några som helst negativa konsekvenser, det vill säga kanske fyra personer. Men den säger desto mer om Kent Ekeroths gravt främlingsfientliga inställning. Att han ännu är riksdagsman, och ingår i partiets ledande kretsar, är i sin tur mycket talande vad gäller Sverigedemokraterna som politisk organisation.

I slutet av veckan håller Sverige­demokraterna landsdagar i Västerås. Då ska alltså det kriminalpolitiska programmet behandlas. Författare: mannen som inte ingrep när hans ­vänner beväpnade sig utan i stället grep ytterligare ett järnrör.

Det är möjligt att gestalter som Kent Ekeroth är nödvändiga för SD. Deras blotta närvaro blir en blinkning till de ursprungliga sympatisörerna, de öppna rasister som Jimmie Åkesson med läpparnas bekännelse påstår sig vilja stöta bort. Men det är svårt att förstå hur mer sansade väljare, de som kanske är skeptiska till den svenska flyktingpolitiken men aldrig skulle drömma om att kalla någon ”babbe”, ens kan överväga att rösta på ett parti som lyfter fram denna typ av företrädare.

Blotta närvaron av politiker som Ekeroth gör det fullständigt omöjligt att se SD:s stolta deklarationer om noll­tolerans som annat än dimridåer.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.