Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sent har ministrarna vaknat

Illustration: Magnus Bard

DN 18/2 2017. Plötsligt händer det. Regeringen har tagit till sig av kritiken.

Efter två och ett halvt år i Rosenbad väljer man nu äntligen att göra någonting åt det som länge varit ett känt problem: att barnäktenskap sanktioneras av landets myndigheter.

Vid en presskonferens på fredagen meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) och barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att de har träffat allianspartierna och Vänsterpartiet – och att en lagändring nu är att vänta. Undantaget för barnäktenskap som ingåtts i länder där sådana tillåts ska tas bort.

Men mest glädjande av allt: Regeringen ska nu ge Socialstyrelsen i uppdrag att analysera hur socialtjänsten har behandlat barnbrudarna. Och redan nu vet vi mycket om vad resultatet kommer att visa: en tragedi. Barnäktenskap är olagligt i Sverige, men har behandlats som någonting legitimt.

När man lyssnar på de socialtjänster som har placerat barnet med sin make är det inte primärt luckan i lagen som det hänvisas till. Få fall – om ens något – har handlat om att paren har bevisat att de är lagligt gifta.

Vad socialtjänsten har hänvisat till är i stället ”barnets bästa”, en nyckelformulering i Socialstyrelsens riktlinjer. I vissa kommuner har det betytt att barnen behandlats som någons fru snarare än en flicka.

Med ett annat engagemang hade förändringarna redan varit på plats. När regeringen nu till slut agerar har många flickor drabbats i onödan.

Barnen som har haft oturen att komma till dessa kommuner har mötts av ett dubbelt budskap: Barnäktenskap är olagligt – men nu kommer ni att få pengar till ett gemensamt boende för att kunna fortsätta leva som ett gift par. I de mest absurda fallen har ansvariga för besluten motiverat dem med att flickorna får förtroende för socialtjänsten om de först placeras hos mannen – så att de sedan kan berätta själva att de inte vill bo med mannen.

I andra kommuner har flickorna mötts av beskedet som alla borde ha fått: I Sverige är det olagligt med barnäktenskap och därför kommer vi att separera dig från din man – från och med nu betraktas du som ett barn.

Regnér menar att ”den lagstiftning som skärptes 2014 helt enkelt inte förutsåg det som hände 2015” och får det att låta som att regeringens senfärdighet beror på att det skett oförutsedda förändringar. Det är inte ens en sanning med modifikation. Just utländska barnäktenskap var en bärande del i resonemanget inför den tidigare lagändringen.

Det som hände 2015 var att många kom till Sverige under kort tid vilket satte ett redan existerande problem i blixtbelysning. Plötsligt handlade det inte om att myndigheterna lämnat ett fåtal flickor i sticket – sedan flyktingkrisen gäller det minst ett hundratal.

Migrationsverket fattade därför beslut i december 2015 att granska sitt arbete – och gav sig själv underkänt. Inom några veckor kommer verket att presentera nya rutiner och direktiv för att undvika att misstagen upprepas. Under tiden har regeringen och socialtjänsten knappt hunnit ur startgroparna.

Migrationsverkets och socialtjänstens tillkortakommanden handlar inte heller primärt om lagens utformning. De beror på att alla har kunnat göra vad de tror är bäst, eller har lust med, utan att det har fått några konsekvenser. Lagen har inte följts, men myndigheter som Ivo, som har till ansvar att granska detta, har inte agerat.

När den här mandatperioden är slut kommer regeringen att kunna visa att den har inlett en kartläggning av hedersvåld, påbörjat en granskning av socialtjänstens hantering av barnäktenskap och initierat en lagändring som tar bort undantag mot förbudet mot barnäktenskap.

Det låter som en stark meritlista. Men den kommer inte att vara regeringens förtjänst. Med Åsa Regnér som ansvarig minister har regeringen visat ett ointresse för de här barnen. När insatserna väl sätts in är det för att andra har satt press, inte för att situationen för barnen har blivit mer eller mindre akut. Så var det med hederskartläggningen, så är det också nu med lagändringen och granskningen av socialtjänsten.

Huvudsaken är att insatserna nu blir av, att myndigheterna lär sig av de misstag som har kostat många barn deras frihet och som fått unga flickor att behandlas som mäns egendom.

Men inte ens en glädjens dag som denna, när de första besluten äntligen fattas, går det att undvika det uppenbara: Med ett annat engagemang hade förändringarna redan varit på plats. När regeringen nu till slut agerar har många flickor drabbats i onödan.

DN Ledare. 18 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.