Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sjöstedts sköna drömmar

Foto: Stina Eiden

Vänsterpartiet vill förbjuda vinster i välfärden, men vill inte tillbaka till situationen före avregleringarna. Det sa Jonas Sjöstedt på en presskonferens i går. I stället hänger han sig åt sköna drömmar om en framtid full av enskilda aktörer som drivs av ren idealism. Sådana finns förvisso, men sanningen är att det slags samhälle där stiftelser och ideella, kapitalstarka organisationer kan bidra till verklig mångfald, knappast är det samhälle Vänsterpartiet annars uppmuntrar.

Valfriheten i skola, vård och omsorg har inte gjort välfärden perfekt. Reformerna har inte utraderat slöseriet med offentliga medel. De har inte täppt till varje möjlighet att bedriva undermålig verksamhet. Men svenskarna gillar valfrihet. Att kunna välja skola, och inte minst att välja bort skolan där ens barn inte trivs, har blivit en självklarhet för allt fler. Att slippa långa kötider på apoteket och kunna välja en vårdcentral där bemötandet är trevligt och telefontiden generös – allt det har på kort tid kommit att införlivas i medborgarnas förväntningar. Vi gillar valfrihet.

Men att företag gör vinst på offentligt finansierad verksamhet, det sticker i ögonen på många. Vänsterns bild av hur giriga riskkapitalbolag roffar åt sig våra gemensamma medel och raserar välfärden har satt sig. Låt oss ta apoteken som exempel. Många svenskar anser att apoteksmarknaden fungerar dåligt efter avregleringen. Enligt Sifo är dock en stor majoritet nöjda med sina egna besök.

Ett liknande exempel: Tidigare i år kunde SVT rapportera att svenskarna var ganska missnöjda med äldreomsorgen. I brukarundersökningar däremot tillfrågas berörda och anhöriga, som, lustigt nog, svarar att de är ganska nöjda med servicen, både i offentlig och privat regi.

Vi gillar valfriheten i praktiken, är överlag nöjda med utfallet för egen del, men har kommit att misstro systemet.

Vänsterpartiet går därför till val på att förbjuda vinster och avskaffa etableringsrätten men behålla mångfalden och kanske någon liten del av valfriheten. Inspirationen kommer från en socialistisk utopi där människor är beredda att offra tid, energi och rentav egen ekonomisk säkerhet utan minsta utsikt att få något tillbaka i form av vinst. Som partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson sa i ett inslag med DN:s webb-tv i går: ”Människor har många fler drivkrafter än pengar.”

Det är sant. Men redan i dag finns möjligheter för kooperativ och stiftelser att organisera icke-vinstdrivande välfärdsverksamheter. Att så inte sker i större utsträckning beror förstås på att det inte finns så hemskt många kapitalstarka stiftelser i ett högskatteland som Sverige, och att kooperativ inte precis besitter någon explosiv växtkraft.

Om valfriheten ska betyda något måste det finnas alternativ. Och alternativen erhålls till allra största del av privata företag, företag som vill tjäna pengar på det kapital som har investerats.

Det går inte att ta Vänsterpartiets vurmande för mångfald på allvar. Förslagen som presenterades i går skulle kanske kunna förmå en och annan eldsjäl att försöka driva verksamheten vidare efter att företaget tvingats bort. En del skulle övergå i offentlig regi. Men de flesta privata skolor, tandvårdskliniker, hemtjänstföretag och vårdcentraler skulle försvinna.

Som tur är kommer Vänsterpartiets politik för mångfald utan vinstintresse aldrig att prövas. Varken Socialdemokraternas eller Miljöpartiets ledarskikt är beredda att äventyra tusentals välfungerande verksamheter. Och Vänsterpartiet har gång på gång försäkrat att det aldrig kommer att sätta sig i en regering som inte avskaffar vinstintresset i välfärden.

På så sätt kommer vinstfrågan att maskera övriga, egentligen mer avgörande skillnader mellan Vänsterpartiet å ena sidan och Socialdemokraterna och Miljöpartiet å den andra. Skillnaden i synen på sådant som skatter, företag, näringsfrihet och marknadsekonomi är avgrundsdjup.

Ett bångstyrigt V som stödparti åt en S-MP-regering är inget drömscenario för Stefan Löfven. Men det är ändå att föredra framför att tvingas sy ihop en regeringsförklaring tillsammans med Jonas Sjöstedt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.