Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skarpt läge för Sverige

Malmö: Krisläge två av tre råder.
Malmö: Krisläge två av tre råder. Foto: Ola Torkelsson TT

Vi lever i extrema tider med flyktingmottagningen och måste ta till åtgärder som ger snabba och tydliga resultat. Det är bättre att partiledarna enas över blockgränsen innan situationen gått från akut till desperat.

På fredag ska ledarna för samtliga partier utom SD mötas för att diskutera flyktingkrisen. Det är av största vikt att de hittar lösningar, både på kort och på lång sikt. Det är skarpt läge nu.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har begärt och fått in rapporter om situationen från samtliga länsstyrelser. Av svaren att döma är situationen på många håll ytterst pressad.

Länsstyrelsen i Norrbotten skriver att det rådande läget, om det fortsätter, kommer att ge stor påverkan på den kommunala verksamheten. Östergötland talar om ”undanträngning av annan verksamhet” på vårdcentraler. Gävleborg har redan nu ”stor brist” på skollokaler och personal och i länets kommuner råder ”mycket stor oro” för skolsituationen.

Samma sak gäller i stora delar av landet. ”Läget är akut och mycket ansträngt”, säger Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, till SR.

”Samtliga av länets kommuner” i Jönköping ser boendesituationen som kritisk. Ord som ”hög belastning”, ”ökat tryck” och ”stora utmaningar” återkommer ständigt i rapporterna.

Stockholms stad har skrivit ett utkast till svar som är mycket dramatiskt. En ny flyktingmottagning ska byggas utanför Centralen; staden slår larm om att ”socialtjänsten dräneras på resurser för all verksamhet som inte är kopplad till akut hantering av migranter”. Ett stort antal av migranterna bedöms ha ”ett långsiktigt behov av psykologiskt och socialt stöd”.

Den stora mängden ensamkommande barn ökar risken för ”utnyttjande och exploatering”. Gruppen som vistas i landet utan tillstånd ”förväntas öka betydligt”.

Polisen har uppgraderat flyktingströmmen till ”särskild händelse”, vilket jämställer situationen med ”större händelse med många döda och skadade eller fara för mångas liv”. Malmö stad tillsätter en krisledning; stadens olika boenden är fulla och man saknar nu plats till de hundra barn som enligt Sydsvenskan anländer dagligen.

Det är med andra ord exceptionella tider och därför av största vikt att partiledarna tar sitt ansvar.

Den stora frågan är vad de två blocken egentligen kan komma överens om. Tillfälliga uppehållstillstånd tycks kunna bli en sådan punkt, men frågan är hur mycket det egentligen påverkar flyktingströmmen.

Socialdemokraterna och Moderaterna tycks vara överens om att flyktingar som fått avslag ska åka hem. Det är högst rimligt – hjälpen ska gå till dem som bedöms behöva den bäst.

Men vad gör man med flyktingar som går under jorden? Eller dem som inte ens registrerar sig som asylsökande? Hur skulle Miljöpartiet och Socialdemokraternas vänsterfalang ställa sig till den skärpning av inre kontroller som inrikesminister Anders Ygeman redan aviserat? Oavsett eventuella protester är skärpningen befogad; det handlar inte om de tidigare så kritiserade kontrollerna i tunnelbanan.

 

Stockholms stad har skrivit ett utkast till svar som är mycket dramatiskt. En ny flyktingmottagning ska byggas utanför Centralen.

 

Förslaget om säkra länder, med snabbspår till avvisning, är en annan möjlig punkt för enighet. Det påverkar dock inte alla de asylsökande som kommer från Syrien, Afghanistan och andra länder som inte är det minsta säkra.

Den stora stötestenen är hur de nyanlända ska få jobb på en segregerad arbetsmarknad. En redan ytterst besvärlig situation förvärras av regeringens, och fackens, vägran att överväga lägre lägstalöner.

LO-ekonomen Mats Morin säger till tisdagens ”P1-morgon” att de nyanlända ”behöver få kunskap så att de kan hantera de krav som ställs i arbetslivet”. Det låter fint men är i många fall i praktiken lika lite någon lösning som Stefan Löfvens förslag om ”100-klubbar” och beredskapsarbeten inom skogs- och lantbruket.

Nog för att det finns läkare, sjuksköterskor och civilingenjörer i flyktingströmmen och att dessa betydligt snabbare måste matchas med jobb som motsvarar deras kompetens. Men vilka utbildningsinsatser krävs för att en lågutbildad man från Afghanistan ska kunna ”hantera” ett jobb på en högteknologisk arbetsmarknad i ett land där han måste lära sig språket från noll?

Vi lever i extrema tider och måste ta till åtgärder som ger tydliga resultat. Om dagens utveckling fortsätter, med 10.000 asylsökande per vecka och ännu större press på systemen, kommer politikerna att tvingas att enas över blockgränsen. Det är bättre att de gör det innan situationen gått från akut till desperat.

Läs mer.Ledare 14 oktober

Läs mer.Flyktingkrisen

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.