Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Släng Reepalus utredning i den djupaste papperskorgen

Hej och hej då.
Hej och hej då. Foto: Paul Hansen/DN

DN 10/2 2017. Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden kraschar och brinner. En efter en av remissinstanserna avfärdar den fullständigt. Det enda vettiga regeringen kan göra nu är att slänga den i papperskorgen och samtala med oppositionen.

Den som är konspirationsteoretiker har mycket att hämta i affären kring Ilmar Reepalus utredning ”Ordning och reda i välfärden”.

En djupt splittrad socialdemokrati pressas av Vänsterpartiet att sätta ner foten vad gäller vinstuttag i välfärdsföretagen. V säger som bekant nej till allt vad vinster heter, en uppfattning som i glidande skala får stöd av många vänstersocialdemokrater.

Det finns dessutom ett vagt motstånd bland väljarna mot "övervinster", ett begrepp som låter hemskt men som är ytterst svårt att definiera. De flesta tycker hjärtligt illa om kapitalister som skor sig på usla skolor – men de flesta har också positiva erfarenheter av den privata vårdcentralen på hörnet, där personal och patienter trivs så bra, eller av kvarterets friskola.

Så vad ska S göra? Ett fortsatt ja till vinster äventyrar budgetsamarbetet med Jonas Sjöstedt, som ställt diverse ultimatum. Ett nej gör att en uppsjö privata vårdgivare och skolor släcker och stänger.

Tja – kanske är den bästa lösningen att tillsätta en utredning, låta den haverera och alldeles skjutas i sank av remissinstanserna. Då kan man avstå från att lägga ett (ändå dödsdömt) förslag i riksdagen och låta frågan sväva under resten av mandatperioden.

Planens fortsättning kunde bestå i att försöka vrida på rätt kranar och anpassa ett lagom ljummet budskap i nästa valrörelse. Hitta en linje som är tillräckligt vag för att tillfredsställa både vinstätande vänstersossar och väljare med goda erfarenheter av alternativ i välfärden.

Nu forsar remissvaren in i ovanligt hög takt, och de är förödande för utredningen.

Nej, så konspiratoriskt illa är det nog inte med regeringens välfärdsutredning. Snarare har Reepalu helt enkelt kokat en misslyckad soppa på ett från början dåligt recept med fel ingredienser.

Det började med att de egna experterna tog avstånd från Reepalus tolkningar av deras analyser. Nu forsar remissvaren in i ovanligt hög takt, och de är förödande för utredningen.

Att de privata välfärdsbolagen själva är kritiska är inte oväntat men ändå värt att tas på allvar eftersom ett vinststopp skulle slå undan benen för ett stort antal ansvarsfulla och kvalitetsmedvetna arbetsgivare med mycket nöjda brukare. "Förslaget om ett vinsttak slår allra hårdast mot de små och de ideella skolorganisationerna. De får svårast att bygga en ekonomisk trygghetsbuffert. Det är precis tvärtemot vad tanken var enligt direktiven till utredaren", skriver till exempel Friskoleförbundet.

Men kritiken kommer även från mer oväntade håll. På onsdagen beskrev Sydsvenskan hur Malmöpolitikern Reepalus egna styrkor – S och MP i Region Skåne – "dödförklarade" utredningen. Den skrämmer bort kompetenta företagare och viktiga bolag, och den har dessutom ingen chans att passera riksdagen. Sistnämnda invändning har funnits från dag ett och borde ha varit skäl nog att stoppa utredningen, eller åtminstone ge den helt andra direktiv.

Dagens Industri skriver om en "S-revolt" mot utredningen och redovisar skarpa protester från flera tunga S-namn i kommuner och landsting. Förre S-toppen Lars Stjernkvist, nu kommunstyrelseordförande i Norrköping, menar att partiet i stället för att sikta in sig på ägandet bör driva kvalitets- och likvärdighetsfrågor.

Det är en mycket rimlig hållning som går att utveckla. Ingen gillar som sagt när privata företag mjölkar det offentliga för att utföra dålig verksamhet. Vi har sett flera avarter där direkt olämpliga aktörer drivit skolor och vård. (Skandaler inträffar, med tät regelbundenhet, även hos offentliga huvudmän, men låt oss för tillfället lämna den diskussionen åt sidan.)

Men det är dumt att laga något som inte är trasigt. Förutsättningarna är goda för att S, MP och alliansen ska komma överens om sunda åtgärder som säkrar kvaliteten, minskar missbruket av resurser och ändå tillåter privata alternativ.

Att V och SD hålls utanför skulle bara vara en positiv sidoeffekt.

I Dagens Industri säger Börje Wennberg (S), regionstyrelsens ordförande i Uppsala, att han tror att det är få som vill lägga ned de privata välfärdsföretagen: ”Ja, det finns säkert en och annan om du tar gamla kommunister”.

Då är det ju galet att ta en utredning på allvar vars konsekvenser blir just oerhörda problem för välfungerande och omtyckta företag.

Värderingarna hos en och annan gammal kommunist ska inte få styra över den svenska välfärden.

Vad tycker du? Diskutera på DN ledares Facebooksida.

Följ DN Ledare på Twitter: https://twitter.com/dn_ledare

DN Ledare. 10 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.