Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Slösa inte bort polismiljonerna

Other: Magnus Bard

DN 17/7 2017. Krisen i Polisen handlar om mer än bara budgetanslag och antalet anställda.

Det är sällan det händer, men i synen på poliskrisen tycks det ha inträffat: partierna är överens – både om hur problemet ser ut och hur det ska lösas.

Alla vill se fler miljoner och fler poliser för att komma tillrätta med dagens låga uppklaringsprocent, missnöjet inom kåren och det faktum att det i flera svenska förorter är kriminella som sätter prägeln på vad som är tillåtet, inte polisen.

Det har fått debatten att alltmer likna en auktion. Vem kan lova flest poliser? Sa någon 8 000? Kan någon bjuda över med 10 000? Och vem toppar regerings bud om 700 extra miljoner till polisen i vårbudgeten?

Men för att siffrorna ska få avsedd effekt behöver ytterligare en diskussion nu inledas: hur blir polisens arbete mer effektivt?

Det spelar ingen roll hur mycket vatten man häller i ett såll. Så länge man inte täpper igen hålen kommer ändå inget att stanna i kärlet. Detsamma gäller polisens verksamhet. Att addera miljoner kommer inte att få avsedd effekt om inte verksamheten först täpper till hålen. I dag sipprar alldeles för mycket resurser ner i vasken på grund av en ineffektiv organisering av arbetet.

Det spelar ingen roll hur mycket vatten man häller i ett såll. Så länge man inte täpper igen hålen kommer ändå inget att stanna i kärlet.

Den granskning som nyligen har skett av polisens forensiska verksamhet är ett bra exempel på problemen. I rapporten noteras det, torrt men talande, att ”Riksrevisionen konstaterar att resursanvändningen i den forensiska organisationen är ineffektiv”.

Väntetiderna är så långa att spår ibland inte ens skickas in för undersökning eftersom det inte bedöms vara lönt.

Riksrevisionen konstaterar att problemen framför allt syns i arbetet med vapen, fingeravtryck och undersökningar av biologiska material, såsom kroppsvätskor. Kort sagt undersökningar som ofta spelar en avgörande roll i utredningar av allvarligare brott.

Så vad är då anledningen till att en så central del av den moderna polisens verksamhet fungerar så ineffektivt? Enorma och svårlösta problem?

Nej. Rapporten visar att en så enkel sak som beställningsformuläret som fylls i när en undersökning ska göras är ett av de största hindren. Eftersom blanketten är svår att förstå blir många beställningar också felaktiga, vilket i sin tur tar tid – från samtliga inblandade – att reda ut och lösa.

En så enkel sak som att det saknas möjlighet att se vilka undersökningar som är beställda sedan tidigare gör att dyrbar tid spills på att göra undersökningar i fall som senare visar sig vara nerlagda.

En så enkel sak som att personalen ska rapportera i fyra separata system, som inte är sammankopplade, gör att de får använda sin arbetstid åt att manuellt föra över uppgifter i stället för att påbörja nästa uppdrag.

Och: En så enkel sak som att poliser i insatsverksamheten saknar kunskaper om vilka undersökningar som finns, får resultatet att de gör godtyckliga och många beställningar.

Att göra sig av med denna flaskhals handlar alltså inte nödvändigtvis om att tillföra mer resurser, utan att använda dem klokare. Och detta är sannolikt inte unikt för den forensiska verksamheten.

Nyligen meddelade regeringen att den i fortsättningen kommer att kräva av polisen att det införs ett system för att man ska kunna följa upp hur verksamheten fungerar på olika områden.

Det väcker följdfrågan: Går det alltså inte i dag? Hur vet i så fall rikspolischefen att rätt prioriteringar görs? Och partierna som nu tävlar om att leverera högsta summan kastar alltså in pengarna i en organisation utan att veta hur de används eller om de gör någon nytta?

Det är dags för såväl polischefer som ansvariga politiker att ägna mindre tid åt sifferlöften och mer tid åt att se över hur arbetet organiseras.

För vad hjälper det att ett parti är berett att skjuta till mest pengar, om man inte samtidigt säkerställer att de används på ett bra sätt?

DN Ledare. 17 juli 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.