Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sluta legitimera förtrycket

Ett av årets stora avslöjanden kom från det i dagarna 75-årsjubilerande Ekot och gällde Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien. Att det säljs svensktillverkade vapen till den saudiska diktaturen är ingen hemlighet, däremot kände allmänheten inte till planerna på att erbjuda konsulthjälp för uppbyggnad av inhemsk vapentillverkning.

Det mångfasetterade avslöjandet väckte liv i debatten om vilka slags mellanhavanden Sverige och svenskt näringsliv kan ha med ett land som förvägrar medborgarna religions- och yttrandefrihet, en regim där den högsta politiska ledningen inte kan röstas bort och som å det grövsta diskriminerar den kvinnliga befolkningen.

Flera ministrar skruvade på sig och ville hellre tala teknikaliteter och byråkrati än ta ställning till moralen i att exportera krigsmateriel och vapenexpertis till en hårdför diktatur. Utrikesminister Carl Bildt hade dock inga sådana problem. Han förklarade sin inställning för Dagens Industri, apropå exporten av pansarvärnsrobotar, med den retoriska frågan: "Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?"

Förmodligen inte. Och så reduceras frågan om vapenexport – i alla fall för moderater, centerpartister och socialdemokrater – till en fråga om svensk export och svenska jobb. Men så lätt kan man inte frånsäga sig det moraliska ansvaret. Det går inte att bortse från det underliggande budskapet när svenska företag under svenska statens tillsyn förser den saudiska regimen med verktyg för att behålla makten i landet och i regionen. Det blir en signal om att vi, trots eventuell kritik, har överseende med förtrycket.

På måndagen kunde tidningen Metro berätta att det svenska möbelföretaget Ikea går i det saudiska förtryckets ledband och tjänstvilligt har retuscherat bort kvinnorna ur årets varukatalog. På en liten bild kunde man i och för sig se ryggen på en jeansklädd kvinna och på några ställen fanns bilder med flickor, men i stort sett var det just som Metro beskrev det. I ursprungskatalogen stod exempelvis en kvinna och borstade tänderna i ett badrum medan en man svepte in ett litet barn i en badhandduk. I den saudiska versionen hade kvinnan suddats bort från fotot.

I ett land där kvinnor inte tillåts på arbetsplatser där de kan tänkas komma i kontakt med män, inte får köra bil, och utomhus alltid skall vara insvepta i tygsjok, är det kanske logiskt att de inte kan figurera i möbelkataloger. Av rädsla för att blodhundarna inom sedlighetspolisen skulle få vittring gick Ikea hellre den religiösa extremismen till mötes.

Spegelbilden är perfekt. I den saudiska Ikeakatalogen retuscheras kvinnorna bort från sidorna på samma sätt som kvinnoföraktet i symbios med sexualfientligheten förvägrar dem tillträde till det offentliga rummet i Saudiarabien.

"Vi kan aldrig acceptera någon form av diskriminering", sa Ikeas svenska presstalesman Sara Carlsson till Ekot på måndagen. Det är uppenbarligen inte helt sant. Den saudiska katalogversionen visar att Ikea i praktiken både accepterar och medverkar till att halva befolkningen osynliggörs.

Senare under måndagen erkände Ikea att retuscheringen står i strid med företagets värderingar men försvarade samtidigt agerandet med formuleringar som "respekt för lokal kultur". Det duger inte.

Handel med diktaturer medför en rad avvägningar. Ikea är visserligen ingen människorättsorganisation utan ett vinstmaximerande företag. Men det fråntar inte dess ledning möjligheten och ansvaret att sätta ned foten, dra en moralisk gräns och vägra legitimera den systematiska diskriminering som den saudiska regimen utsätter landets kvinnor för.

Mänskliga rättigheter är inget som multinationella företag kan välja att ta hänsyn till bara när det passar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.