Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Socialdemokraterna är en elefant på skridskor

Foto: Pontus Lundahl/TT

DN 25/2 2017. De splittrade socialdemokraternas enda chans att hålla samman inför vårens partikongress är urvattnade kompromisser.

Protesterna från partimedlemmarna lät inte vänta på sig när den politiskt sakkunnige twittrade om riktlinjerna inför partikongressen i april: "Ökade krav i skolan. Stopp för tiggeriet. Hårdare tag mot brottslingar. Ansvarsfull flyktingpolitik. Alla ska jobba."

Men vadan kritiken? Det där är väl rätt ordinär högerpolitik?

Jo, men nu är det Socialdemokraternas kongress som står för dörren, och en S-sakkunnig som stod för twittrandet på fredagen.

Saltet i såren för vänstersossar sved säkert än värre när Moderaternas pressekreterare omedelbart svarade: "genomgående M-förslag alltså? Varför inte bara lägga förslagen i riksdagen så röstas det igenom?" Den radikale Göran Greider å sin sida kommenterade så småningom riktlinjerna med största syrlighet: "Har (m) kongress nu? Har missat det."

Utbytet speglar ganska väl Socialdemokraternas just nu besvärliga balansgång för att hålla ihop falangerna i ett parti som backat märkbart sedan valet.

Stopp för tiggeriet? Verkligen? I partistyrelsens förslag framgår ju bara att man ska kriminalisera den som utnyttjar andras tiggande och att ingen ska få tigga på privat mark, i tunnelbanan eller framför utryckningsvägar. Är det "stopp för tiggeriet"? Nej, det är en urvattnad kompromiss som signalerar att man är tuff men som ändå ska täcka ryggen för en debatt om attacker på samhällets olycksbarn.

Ansvarsfull flyktingpolitik? Verkligen? "Alla länder i EU måste dela på ansvaret och samarbetet stärkas globalt", säger S. Men hur man ska få EU-länder som Ungern, Polen och Tjeckien att börja ta emot syriska och eritreanska flyktingar i stor skala – för att inte tala om afghanska ensamkommande – har hittills ingen berättat. Ansvaret tycks bestå i att Sverige ska vara fortsatt restriktivt – men det är en politik som inte skiljer sig från Moderaternas och som måste betraktas som direkt motbjudande av dem som ser solidariteten som en av Socialdemokraternas grundpelare.

Hårdare tag mot brottslingar? Verkligen? "När den förra regeringen sänkte skatten, då växte otryggheten. Våldet har blivit grövre", sa Stefan Löfven om kriminalpolitiken på fredagen. Men om låga skatter var orsak till gängkriminalitet och upplopp skulle Schweiz vara en enda oavbruten skottlossning, ingen bil stå obränd i Lettland. Det är bekvämt för S att skyffla över ansvaret för våldsutvecklingen på alliansen, men vågen av dödsskjutningar sker just nu, otryggheten ökar i dag.

När Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad presenterade partistyrelsens förslag inför kongressen blev bilden än tydligare av ett parti som famlar efter kompromisslösningar i flera viktiga frågor. Det är ytterst tveksamt om man lyckas. Mest infekterat är återigen vinster i välfärden – ett politikområde där S i sitt krängande mest liknar en elefant på skridskor.

Det är bekvämt för S att skyffla över ansvaret för våldsutvecklingen på alliansen, men vågen av dödsskjutningar sker just nu.

Medan Ilmar Reepalus utredning fortsätter att få storstryk av remissinstanserna slår partiledningen alltså fast att det bara är skolan som ska utsättas för Reepalus vinstbegränsningar. Åtminstone tills vidare. "Partiet har beslut på att begränsa vinstuttagen i hela välfärden", sa Löfven men kunde fortfarande inte säga hur, hur mycket, när eller med hjälp av vilket parlamentariskt underlag.

I Aftonbladet kommer vinstkritikern Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö och suppleant i partistyrelsen, med ett intressant förslag om Reepalus utredning: "Jag tycker att man ska lägga fram den på riksdagens bord och votera. Förlorar vi den voteringen får vi gå till val på det."

Det är en idé som säkert skulle älskas ihjäl av alla som vill S illa. Att få bekämpa ett förslag som snart sagt alla remissinstanser slaktat och som skulle riskera att strypa en stor del av alla privata skolor, vårdcentraler och äldreboenden – och tvinga deras elever, patienter och boende till sämre alternativ – vore mumma för allianspartierna.

En mycket intressant kongressdebatt väntar oavsett.

Rubriken för årets S-möte är "Trygghet i en ny tid". Det är en smart titel. Trygghet kan anspela på så mycket: att slippa frukta kriminalitet, att inte behöva utmanas av jobbiga förändringar, att bli omhändertagen. Den nya tid som är vår tycks alltmer prioritera trygghet framför frihet. Det öppnar för mer auktoritära lösningar, mer politik, mindre spelrum för individens egna initiativ.

Friheten tycks helt ha fallit ur det politiska språket. Desto större anledning att stå upp för den. Men det kanske blir på nästa kongress.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.