Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Spelrum för islamister

Det egyptiska folkets vredesutbrott mot Mubaraks regim visar inga tecken på att avta. Kampen för demokrati måste stödjas. Någonting annat vore en katastrof för regionen.

Egyptierna vaknar i dag till en sjunde dag av protester mot den åldrade presidenten Hosni Mubarak och hans tre decennier långa förtryckarregim, som använder sig av tortyr för att hålla oliktänkande tysta. Hos folket är nu längtan efter frihet för första gången starkare än rädslan för repressalier. Mubarak har gjort vissa eftergifter genom att avsätta regeringen och för första gången utse en vicepresident, en roll som tilldelats Omar Suleiman, långvarig säkerhetschef. Men folket låter sig inte nöjas med symboliska gester. Sannolikt kommer ingenting mind­re än Mubaraks avgång att kunna blidka den rättmätiga vrede som plötsligt kommit upp till ytan.

Minst 100 personer har enligt uppgift fått sätta livet till i sammandrabbningar mellan militärer och demonstranter. Många fler har skadats. Trots dödsoffren har landets armé, som åtnjuter större respekt hos folket än vad den egyptiska polisen gör, uppvisat återhållsamhet i sitt agerande. Medierapporter gör gällande att flera militärer tvekat att attackera demonstranterna. Arméns sympatier verkar i nuläget ligga hos den växande folkmassan på gatorna. Men sådant kan snabbt förändras i ett kaotiskt läge.

Hotet kommer inte bara från gatukonfrontationer. I en räd på söndagsmorgonen fritogs flera tusen fångar av beväpnade gäng. Bland fångarna finns flera hundra militanta islamister. Åtta medlemmar ur militanta Hamas har också flytt mot Gazaremsan. Den fundamentalistiska organisationen och folkrörelsen Muslimska brödraskapet är långtifrån uträknad. Muslimska brödraskapet, grundat på 1920-talet, är bannlyst i Egypten sedan decennier men utgör fortfarande landets största oppositionsgrupp. Fram till det ifrågasatta valet 2010 återfanns dess representanter (som kandiderat som oberoende) på 20 procent av stolarna i parlamentet. Muslimska brödraskapets mål är att bilda en islamisk stat där sharialagar
tillämpas. Deras terrorkopplingar och fientliga inställning till Israel bidrar till den spända stämningen i Jerusalem just nu.

Regimkritikern Mohamed ElBaradei menar att president Mubarak har svartmålat Muslimska brödraskapet i syfte att skrämma västvärlden. Stödet för ElBaradei tycks stort i de twittrande klasserna. Men hur ser det ut hos arbetarklassen? Till skillnad från exilpolitikern ElBaradei har Muslimska brödraskapet liksom Hamas varit skickligt på att synas ute i samhället och erbjuda sin hjälp i vardagen och vid naturkatastrofer. Det är många icke-uppkopplade egyptiska familjer djupt tacksamma för. I går krävde brödraskapet att en övergångsregering ska hålla fria val. Då kan folket komma att återgälda deras generositet. 2009/2010 års iranska Twitterrevolution och dess tragiska antiklimax är ännu en anledning till att vi inte bör ta ut segern i förskott.

En revolution med krav på ökad frihet följd av stärkt islamistiskt inflytande i regionen skulle mötas av hurrarop från despoten Ahmadinejads Teheran till Beirut, där en Hizbollahstödd politiker precis utsetts till premiärminister. För den demokratiska staten Israel, vars existens redan hotas av det iranska strävandet efter kärnvapen, vore det en katastrof.

Men i nuläget håller varken demonstranterna eller islamisterna nyckeln till Egyptens framtid i sina händer. Den stora frågan är om president Mubarak är beredd att avgå eller ej – och det är den ännu velande armén som kan lotsa landet till stabilitet. Arméns råd till den långvarige ledaren bör vara att snarast följa demonstranternas uppmaning: ”Mubarak, ditt flyg till Saudiarabien väntar på dig!”. Annars riskerar revolutionens skuggsida – ihjälskjutna demonstranter, plundringar av privatpersoners hem, opportunistiska medborgargarden – att ta över. Och i kulisserna väntar islamisterna med sin fatalt bakåtsträvande agenda.

DN 31/1 2011

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.