Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Svik inte Ukraina

Other: Magnus Bard

DN 2/2 2017. Ledarna i EU måste anstränga sig till det yttersta för att upprätthålla den transatlantiska enigheten gentemot Moskva: Den som ändrar europeiska gränser med våld gör det inte ostraffat.

Herr Tretjakov drack på tisdagsmorgonen sitt te då splittret från artillerielden plötsligt kom farande genom fönsterrutorna. I samma stund befann sig hans fru i sovrummet. Herr Tretjakov undkom, men hon träffades i nacken och förblödde på bara någon minut.

Det var tidningen Washington Posts reporter som i veckan tecknade ögonblicksbilden från det nästan bortglömda krig som fortfarande rasar i Europa. Runt 10 000 har hittills dödats i östra Ukraina. Under fjolåret var de civila offren få, summan för januari månad tyder dock på en illavarslande stegring.

Särskilt sedan i söndags har fler liv skördats i nya strider längs frontlinjen. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s observatörer rapporterar ett ökat antal överträdelser mot Minsköverenskommelsen, som bland annat förbjuder tunga vapen i konfliktzonen.

Värme, el och vatten har slagits ut och tiotusentals människor blivit nödställda i vinterkylan. Redan har 2 miljoner tvingats fly från byar och städer i området. Fler lär det dessvärre bli.

"Separatistupproret" är Rysslands och president Putins krig. Det är också den förskräckande och segslitna fortsättningen på den olagliga annekteringen av Krim 2014. I båda leden av aggressionen, och i samband med nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet, har Moskva mött en skakad omvärld med ogenerade lögner.

Ukrainas regering rapporterade i veckan att Putin hittills har skickat runt 600 stridsvagnar in i Ukraina, många tusen soldater och åtskilligt med materiel. Bland annat. Bevisen är överväldigande för att både tunga vapen och order kommer från ett nekande Moskva.

Typiska ryska psykningar skickas till de ukrainska soldaternas mobiler. "I dina befäls ögon är du bara ett stycke kött", löd ett meddelande i veckan. Inga tecken tyder på ökad rysk vilja att följa Minsköverenskommelsen, dra sig tillbaka och sluta fred.

Donald Trump har bara genom att svära presidenteden ökat osäkerheten. Sanktionerna som först infördes i samband med annekteringen av Krim ligger visserligen än så länge fast. Men Trumps flört med Putin är ingen hemlighet.

Att Moskva avskydde tanken på en president Clinton erkänns också öppet, även om den digitala offensiven för att diskreditera henne naturligtvis avfärdas som påhitt. Både Trump och Putin vill nu tina relationerna, och gällande sanktionerna har den amerikanske presidenten sagt sig ha ett öppet sinne. Ämnet lär ha berörts i förbifarten när de båda talades vid i förra veckan.

Såväl Kiev som Moskva har incitament att trappa upp våldet. Ukraina eftersom landet står inför ett akut hot. När det nu har hunnit rusta sin militär kan ukrainarna se en sista chans att flytta fram sina positioner.

Moskva kan i sin tur vilja påminna omvärlden och USA: Putin har Ukraina i sitt våld. Han bestämmer i sin intressesfär, han äger nycklarna till freden.

Ryska diplomater varnade i förra veckan för att striderna snart skulle intensifieras. Nu skyller man i stället på den ukrainska regeringen. Bland annat sägs att Kiev provocerar sin motståndare för att dra uppmärksamhet från inhemska problem.

Anklagelsen dryper av svart ironi. Moskva spräckte den europeiska säkerhetsordning som har gällt sedan andra världskriget. Varför? Åtminstone delvis som nationalistisk teater för just inrikes bruk. Putins militära översitteri är en populär show, och den pågår parallellt med att ekonomin förfaller och pensionerna sjunker.

USA:s och EU:s ekonomiska sanktioner måste finnas kvar så länge Ryssland uppträder som det gör. Inget har förändrats på Krim. Övergreppen i östra Ukraina får inte belönas med eftergifter.

Under de upptrappade striderna och den stigande nöden i Ukraina kommer omvärlden att prövas. Det kommer att visa sig vilket virke som Trumps oprövade utrikesminister Rex Tillerson är gjord av. Republikanerna i den amerikanska kongressen måste sätta press på Vita huset.

Ledarna i EU måste samtidigt anstränga sig till det yttersta för att upprätthålla den transatlantiska enigheten gentemot Moskva: Den som ändrar europeiska gränser med våld gör det inte ostraffat.

Trump och Putin föredrar att låta nationella nycker och intressen styra. Vad som ytterst står på spel är därför internationella normer och anständighet.

DN Ledare. 2 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.