Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Tillfälliga kontroller ska inte vara för evigt

Other: Magnus Bard

DN 4/5 2017. Värdesätter regeringen Sveriges medlemskap i Schengen? Om svaret är ja borde inrikesminister Anders Ygeman förbereda en plan för att så småningom avskaffa de tillfälliga gränskontrollerna.

Det tillfälliga har en benägenhet att bli till något permanent. Så blev det lyckligtvis inte med de provisoriska id-kontrollerna vid Öresund.

Efter regeringens besked gör tågoperatörerna en sista koll på torsdagskvällen. Därefter slipper resenärer och gränspendlare stiga av på Kastrup, visa legitimation och invänta avgång vidare till Malmö. Och Öresundsregionen börjar så åter knytas ihop efter att ha dragits isär av ingreppen i samband med flyktingkrisen 2015.

Id-kontrollerna var från början en tvivelaktig idé. Det gäller juridiskt och principiellt, såväl som rent praktiskt. Jo, visst har ett land rätt att kontrollera sina gränser. Det är dock något annat att leja ut denna uppgift till ett tågbolag och tvinga det att hjälpa staten – motivet är just det – i en avskräckningskampanj mot flyktingar. Konduktören ska inte vara gränsvakt.

På sjön finns säkerhetsmotiv till att kolla id, men på våra regionala tåg finns inte samma behov. Id-kontrollerna har skadat infrastruktur som människor kunnat räkna med för sin försörjning, och tryggheten har knappast höjts vare sig ombord eller i Sverige.

Gränskontrollerna är en annan historia, som nu går in i ett nytt skede. Regeringen har haft både hängslen och livrem på sig vid den danska gränsen. När den ena tryggheten nu släpps stramas den andra åt.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa på tisdagen att gränskontrollerna, som genomförs av polisen på den svenska sidan, ska förlängas och intensifieras. Hur? Det är ännu oklart.

Den tidsvinst som resenärerna får genom slopade id-kontroller på Kastrup riskerar att ätas upp av längre väntetider på stationer därefter. Det kryllar inte av sysslolösa polispatruller i Malmö. Bemanningen blir en flaskhals.

Vill regeringen att Sverige ska fortsätta vara del av EU:s stora triumf, Schengensamarbetet?

Regeringen utlovade samtidigt stärkt kontroll på vägarna vid gränsen. Bland annat ska fler kameror sättas upp och trafiken övervakas noggrannare. Poängen är den här gången inte bara migrationspolitisk. Det handlar också om att ge tull och polis bättre redskap.

Med dessa myndigheter säger sig ministrarna också ha en "nära dialog". Märkligt då att de tycks ha tagits på sängen av regeringens nya bud. "Beslutet har kommit med mycket kort varsel", sa gränspolisens regionchef Michael Mattsson till TT på onsdagen. Nu, i elfte timmen, försöker myndigheten förstå konsekvenserna av inrikesministerns order.

Alla visste att det fanns en tidsfrist – 4 maj – vad gäller id-kontrollerna. Men bland annat Migrationsverket räknade i sin senaste prognos med att de skulle förlängas ytterligare ett halvår. Uppenbarligen trodde även polisen det.

Förra året fick regeringen kritik av Riksrevisionen. Arbetet med gränskontrollerna hade inte styrts med tillräckligt fast hand, konstaterade revisionen, och det hade ”medfört stora risker, särskilt som det har handlat om en större polisinsats i en för Polismyndigheten redan ansträngd situation”. Har Anders Ygeman lärt sig något? Det verkar inte riktigt så. Nästan två år efter flyktingkrisen fortsätter regeringen att improvisera.

EU-kommissionen påtalade i veckan att det är dags att "fasa ut" de gränskontroller som bland annat Sverige har infört. Det är ett råd i all välmening, för EU-reglerna tillåter inte att de tillfälliga kontrollerna förlängs ännu en gång. Tipset från Bryssel är att börja förberedelserna nu, och fasa in mer träffsäkra insatser som stärker säkerheten.

Anders Ygeman låtsas inte om dilemmat. Han tänker själv ta ställning till huruvida gränskontrollerna behövs om ett halvår igen. Kanske är det Tysklands regering – Angela Merkel har också infört kontroller – som i praktiken avgör hur EU-direktiven ska tolkas. Men det finns inga garantier för att resten av unionen låter Sverige permanenta åtgärder som skulle vara tillfälliga. Risken är att polisen tas på sängen ännu en gång.

Andra i EU måste visa att de kan hålla den yttre gränsen, säger inrikesministern. Vad är det han menar? Turkiets president Erdogan och Greklands regering har täppt till rutten över Egeiska havet. Många människor tar visserligen fortfarande den farliga passagen från Libyen till Italien. Men det är knappast görligt att stoppa alla.

De tillfälliga gränskontrollerna måste vara just tillfälliga. Regeringen tycks önska att det provisoriska ska bli permanent. Men vill den att Sverige ska fortsätta vara del av EU:s stora triumf, Schengensamarbetet? I så fall vore det klokt att lyssna på EU-kommissionen och börja förbereda en plan för avskaffandet av kontrollerna.

DN Ledare. 4 maj 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.