Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Titta inte bara på gängen

Foto: Lennart Isaksson
Foto: Lennart Isaksson

DN 18/5 2017. Skottlossning i Rinkeby, mord i Rosengård, skjutning i Biskopsgården. Alldeles för många morgnar har vi vaknat till nyheter om nya blodiga uppgörelser.

För varje ny rubrik om mord och skottlossningar på öppen gata har politiska företrädare från alla håll bjudit över varandra med förslag på hur den organiserade brottsligheten ska stoppas. Fler poliser, skärpta straff för grovt vapenbrott, höjda straff för allvarliga våldsbrott, listan på åtgärder kan göras lång.

Men att döma av DN:s granskning är majoriteten av de som misstänkts eller blivit dömda för skjutningar de senaste åren inte organiserade kriminella.

Bilden som framträder är en av unga män med problem i skolan som röker cannabis och fortfarande bor hemma. Morden tycks inte vara uppgörelser om knarkmiljoner utan ofta resultatet av förolämpningar och sårad stolthet.

Verkligheten ser helt enkelt inte riktigt ut som vi trott.

Avhopparen och föreläsaren Mehdi Adnan Mossa berättar i ett av reportagen att attityden till mord har ändrats: ”Det har blivit trendigt att skjuta. Det är okej, det är så man gör. Förut hade morden oftast en förklaring, det handlade om mycket pengar…miljoner… nån hade gått över en gräns som man absolut inte får gå över. I dag krävs så lite. Ibland bara några gram.”

Att unga människor skjuter ihjäl varandra på öppen gata är en tragedi och det måste få ett slut. Frågan är bara hur.

Regeringen har pekat på vårt ansvar som medborgare att inte stödja kriminell verksamhet. Inrikesminister Anders Ygeman sa i ett tal i Malmö tidigare i våras att ”om du klipper håret för 50 kronor eller drar en lina kokain på helgen så blir du en del av den brottsliga verksamheten".

Men regeringen har också satsat på ökade insatser mot ekonomisk verksamhet som finansierar brott och utlovat fler poliser. Den avser även att höja minimistraffet för grovt vapenbrott från ett till två år. Häktning väntas då bli det normala och på så sätt vill man få bort vapenbrottslingarna från gatan samtidigt som andra avskräcks från att beväpna sig.

Den organiserade brottsligheten måste stävjas och regeringens åtgärder kommer inte en dag för tidigt. Men räcker det för att stoppa skjutningarna? Troligen inte.

Bland de misstänkta och dömda mördarna i DN:s granskning finns både de som strulat sedan högstadiet, och personer som aldrig tidigare varit kända av polisen. Den stora majoriteten har hamnat i klammeri med rättvisan tidigare, men inte för grovt vapenbrott utan för att de rökt cannabis eller kört bil utan körkort. De flesta blivit tagna av polisen flera gånger och åkt fast för i genomsnitt 18 brott. Ungefär en fjärdedel har dömts för vapenbrott.

Kriminologen Sven Granath vid Stockholmspolisen förklarar för DN att det är mycket svårt att ta fast personer som har illegala vapen eftersom de sällan går runt beväpnade: ”Att polisen ändå lyckats få fast 23 av 100 låter i mina ögon oväntat bra.”

Självklart är det långt ifrån alla mord som resulterar i gripanden och mörkertalet är stort. Det kan tänkas att de mer organiserade kriminella gängen är bättre på att undkomma polisen.

Organiserad brottslighet måste motarbetas och skjutningarna få ett slut. Men det är två delvis separata problem som kräver olika lösningar.

Inget av de etablerade kriminella nätverken, som Hells Angels och Bandidos, är dock så vitt polisen vet inblandade den typen av väpnade konflikter. Patrik Andersson som är chef inom polisens underrättelseenhet i Skåne säger till DN att bilden numera är att ”mc-gängen ligger lågt och ägnar sig åt brottslighet som ger mer pengar”. Att skjuta tonårspojkar verkar inte vara en särskilt lukrativ verksamhet.

Organiserad brottslighet måste motarbetas och skjutningarna få ett slut. Men det är två delvis separata problem som kräver olika lösningar.

Krafttag mot den organiserade brottsligheten är nödvändigt, men den som tror att de kommer sätta stopp för skottlossningarna lurar sig själv. Det krävs noggranna undersökningar av orsakerna till skjutningarna. Granskningen visar att bilden som brukar målas upp av det dödliga våldet behöver fler nyanser. Priset för förhastade slutsatser kan bli högt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.