Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Trump avblåst för offside

Donald Trump.
Donald Trump. Other: Evan Vucci/AP

DN 11/2 2017. En amerikansk president har stor makt, men är inte enväldig. Domstolarna har just berättat det för den nye i Vita huset.

Donald Trump har aldrig lyssnat på andras argument, men heller inte brytt sig om kvaliteten på sina egna. Han har trott att det räcker att skriva med STORA BOKSTÄVER på Twitter för att få sin vilja igenom. Nu har USA:s nye ledare träffat de amerikanska domstolarna.

Visserligen är den juridiska processen långt ifrån över. Trumps uselt underbyggda inreseförbud för sju muslimskt dominerade länder är ändå tills vidare upphävt. Den federala domstolen i San Francisco tar inte ställning till om presidentordern var laglig, men underkänner enhälligt och metodiskt alla skäl administrationen har anfört.

Trump lovade att vända upp och ned på Washington, ”bara jag kan ordna upp det här”. Men nu har han råkat på ett nytt monster: demokratin.

De sju länderna på listan har inte producerat några horder av terrorister (faktiskt inga alls) som har utfört attentat i USA. Således finns inga bevis för att inreseförbudet skulle öka nationens säkerhet, eller att en fördröjning av det innebär faror. Domstolen avstod från att beskriva presidentordern som författningsvidrig diskriminering, men pekade på betydande frågetecken. Trump har själv förespråkat just att porta muslimer från landet, liksom att ge kristna flyktingar företräde.

Principiellt viktigast är att domstolen med emfas fastslår att den har befogenhet att värdera presidentorder. Trump hävdar att rättsväsendet inte kan ifrågasätta beslut om nationell säkerhet och invandring. Men jo, precis som Högsta domstolen åtskilliga gånger har slagit fast, det är en del av USA:s konstitutionella system.

Även Barack Obama utfärdade presidentorder och led ibland nederlag i domstolar. Trump skiljer sig från sina företrädare genom att kalla utslag som går honom emot löjliga, partiska och politiskt motiverade. De personliga förolämpningarna mot ”så kallade domare” haglar.

Eftersom Trump knappast medger sitt misstag lär han vända sig till HD. Av dagens åtta ledamöter räknas fyra som liberala, fyra som konservativa. Den slutgiltiga utgången är ingalunda given, och domarna som har tillsatts av republikanska presidenter är inga nickedockor.

Neil Gorsuch har nominerats av Trump för att fylla luckan på plats nio. Han är en högt kvalificerad jurist, och om han utses definitivt ingen lakej. I samtal med senatorer har han beklagat sig över presidentens ”demoraliserande” attacker på rättsväsendet.

Det är inte sannolikt att amerikanska domare i gemen låter sig skrämmas. Tvärtom kan de vilja slå extra vakt om sitt oberoende. Trump lär förr eller senare möta motstånd också i kongressen.

Så fungerar USA: presidenten, kongressen och domstolarna delar på makten och balanserar varandra. Även en majoritet stöter på patrull. En nackdel är risken för stopp i det politiska maskineriet, en fördel att dumma beslut stoppas. Naturligtvis är det en ordning som passar Trump väldigt illa, ”domstolarna gör jobbet väldigt svårt”, har han sagt. Så är det, och det finns en mening med det som presidenten uppenbarligen varken begriper eller respekterar.

Demokraterna uppför sig inte heller som vuxna. De förlorade valet, men instinkten tycks vara att säga nej till alla ministrar och domare som inte delar partiets åsikter. Först när Neil Gorsuch kritiserade Trump blev han värd en seriös bedömning.

Trump lovade att vända upp och ned på Washington, ”bara jag kan ordna upp det här”. Han kommer säkert att fortsätta att skälla ut olydiga undersåtar och domare på Twitter. Lögner och skryt är hans kännemärken. Men nu har han råkat på ett nytt monster: demokratin.

DN Ledare. 11 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.