Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Trump fast i egna träsket

DN 19/5 2017. Sanningssägaren Donald Trump har sedan länge klargjort att det inte behövs någon utredning alls av kontakter mellan Ryssland och hans valkampanj. Fejknyheter! Det amerikanska justitiedepartementet har nu fastslagit att presidenten har fel. En särskild åklagare har tillsatts för att ta hand om ärendet.

Det är en lika nödvändig som dramatisk vändning. Watergateskandalen på 70-talet gör sig påmind. Och det har bara gått fyra månader av Trumps presidentskap.

Var historien börjar är oklart. Att Trump har ett gott öga till kollega Putin är känt, och det ryska parlamentet hurrade över valresultatet i USA. De olika amerikanska underrättelseorganen kom för sin del gemensamt fram till att Moskva ansträngde sig rejält för att påverka utgången till Hillary Clintons nackdel. FBI har undersökt både avancerade hackerattacker och de förbindelser som fanns mellan åtskilliga Trumpmedarbetare och Ryssland.

Men också om inga oegentligheter kan bevisas, kommer utredningen att ta tid och kanske skugga resten av Trumps mandatperiod. Kocken bakom soppan är dock presidenten själv.

Den nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn blev avskedad för att han ljög om sina egna ryska kopplingar. Justitieminister Jeff Sessions tvingades av liknande skäl frånsäga sig ansvaret för att granska intrigerna.

Sista veckan har allt accelererat. Först sparkade Trump FBI-chefen James Comey. Vita huset gav motsägelsefulla förklaringar. Till slut sa presidenten att han hade fattat beslutet på grund av ”den här ryska grejen”. Sedan avslöjade New York Times att Trump försökt få FBI-chefen att släppa utredningen av Flynn, enligt ett PM skrivet av Comey.

Däremellan träffade Trump Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Washington, och berättade om topphemliga underrättelseuppgifter. En president kan välja hur han hanterar sekretess, men episoden tyder på antingen naivitet, önskan att imponera eller ren inkompetens. Även här kom flera versioner från hans stab, innan Trump själv twittrade att han får dela vad han vill med ryssar.

Trump anser sig orättvist behandlad, även av en underrättelseapparat som motarbetar honom. FBI borde jaga läckorna och strunta i innehållet, menar han. Och när Trump i mars anklagade Barack Obama för att ha avlyssnat honom under valrörelsen var det ingen som hittade minsta belägg för det.

Vice justitieministern Rod Rosenstein blev rosenrasande när Vita huset hävdade att han hade tagit initiativet till att focka James Comey. Nu föll det på Rosenstein att utse Robert Mueller till särskild åklagare i Rysslandsaffären. Han kan vara värsta möjliga val ur presidentens synvinkel. Mueller gjorde själv tolv år som FBI-chef, under både republikanen Bush och demokraten Obama, och anses som en oförvitlig och omsorgsfull tjänsteman.

Senatens och representanthusets underrättelseutskott har samtidigt bett Comey att komma och vittna, och dessutom begärt att FBI lämnar över hans PM och annan dokumentation.

En särskild åklagare betyder inte i sig att någon är skyldig till något. Men också om inga oegentligheter kan bevisas, kommer utredningen att ta tid och kanske skugga resten av Trumps mandatperiod. Kocken bakom soppan är dock presidenten själv.

Däremot är det långt till en eventuell riksrätt, även om Muellers rön kan utgöra underlag. Kongressen råder över den processen, som är politisk likaväl som juridisk. Representanthuset beslutar med enkel majoritet om ett förfarande ska inledas, men för att avsätta en president krävs två tredjedelar av rösterna i senaten. Republikanerna har majoritet i båda kamrarna.

De flesta republikaner har hittills tittat åt ett annat håll inför Trumps excesser. Hans väljare står ännu bakom honom, och skulle kunna bestraffa illojala kongresskandidater i primärvalen nästa år. Samtidigt måste partiet oroa sig för hur den bredare allmänheten uppfattar presidentens beteende.

Republikanernas politiska dagordning har redan kört fast, även om Trump skryter med obefintliga framgångar. Risken är att allt bryts ned av det kaos han skapar. Någon hjälp av Demokraterna lär inte erbjudas. Oppositionen kan tyckas ha en tacksam uppgift, men har inte råd att framstå som kuppmakare inför Trumps ilskna och missnöjda supportrar.

Under valkampanjen lovade Trump att torrlägga träsket i Washington. Dessvärre saknar han de egenskaper som krävs av en president, och har gått ned sig i den ryska gyttjan. Hittills har kontrollinstanser som rättsväsendet och kongressen skyddat författningen. Utnämningen av en särskild åklagare visar också att systemet trots allt fungerar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.