Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Under klar himmel

Håkan Juholt.
Håkan Juholt. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
I oppositionsledarens värld finns inga mörka moln. Ansvar handlar om god vilja. Som bäst är det en halvsanning – och söndagen var ett illa valt tillfälle för det budskapet.

Håkan Juholt verkar leva i en annan värld än Fredrik Reinfeldt. Inte främst för att Västertorp i södra Stockholm är olikt Gustavsberg där statsministern talade på lördagen. Inte heller för att den socialdemokratiska partiordföranden på söndagen kunde glädja sig åt att den föregående dagens regn dragit bort när han själv skulle hålla sitt sommartal.

Den mest slående kontrasten var att medan Reinfeldts framträdande varit helt präglat av den internationella skuldkrisen och oron på finansmarknaderna, talade Juholt som om han inte hade den blekaste aning om vad som händer i vår omvärld. Liksom Reinfeldt nämnde han terrordåden i Norge. Annars lyste omvärlden med sin frånvaro.

Som vanligt talade Juholt med stor energi. Han tog parkleken som talet hölls i till utgångspunkt för en betraktelse över Socialdemokraternas syn på det gemensamma. Han talade om värdet av de offentliga platserna, om det öppna samhället och om solidaritet.

Han är svag för retoriska upprepningar och använder en teknik som påminner om amerikanska pastorers. Det finns en ”verklig frihet” som är bättre än den som finns här och nu. Det finns ett ”verkligt ansvar” som har en djupare mening än den nuvarande politiska ledningen förstår.

Sådana tankefigurer kan slå an en känslosträng hos lyssnarna, få dem att känna att kampen är meningsfull. Problemet för Juholt är att han också bedöms efter en annan måttstock. Han ska inte bara ingjuta mod i den egna församlingen. Han är också oppositionsledare med anspråk på att kunna leda landet.

Det är därför förvånande att han i detta läge så lättsinnigt valde att köra en repris på den typ av tal han redan har hållit flera gånger. Betyder det ingenting för oppositionsledaren att USA och flera länder i Europa glider allt djupare in i en svår skuldkris som indirekt påverkar även oss?

Några kostnader redovisar inte Juholt. Men när man som åhörare hör honom lova fler bostäder, kraftig utbyggnad av tunnelbanan, satsning på järnvägar och högre pensioner kan ett rassel av ivägfarande miljarder anas i bakgrunden.

”Verkligt ansvar är mer än att agera kamrer och balansera en budget”, förklarade Juholt. Sant. Det handlar också om hur man använder pengarna man har. Politik handlar minst lika mycket om att välja som om att vilja. Och där sviker den socialdemokratiske ledaren sin publik. Han berättar varken hur han vill omfördela de offentliga medlen eller vilka skattehöjningar han vill göra.

Genom att ta ut svängarna retoriskt väcker Juholt förväntningar som han kommer att få svårt att infria. Samtidigt skrämmer han andra väljargrupper.

I sina formuleringar om friskolor lät han lika kategoriskt negativ som vänsterpartister brukar göra. Han talade om skattepengar som försvinner till skatteparadis. Han utmålade de sociala klyftorna i skolan som större än någonsin och förklarade att det är dags ”för en sammanhållen skola, där alla barn och ungdomar har rätt att gå i den bästa skolan”.

Vad betyder det? Att han är emot att friskolor gör vinst? Att han över huvud taget inte tycker att Sverige ska ha friskolor? Att rätten att välja skola ska avskaffas?

Barns liv ska inte begränsas av det sociala arvet. Alla har rätt till en likvärdig utbildning och alla ska ges undervisning av hög internationell klass. Det är självklara skolpolitiska strävanden. Riktigt intressant blir det dock först när man förklarar hur det ska gå till.

För att vinna respekt som statsministerkandidat måste Juholt våga tala med väljarna om politik på en mer konkret nivå. Han måste vara öppnare med vad han väljer bort och våga redovisa hur han göra sina politiska prioriteringar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.