Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vägen till den bästa

Illustration: Magnus Bard
Valberedningen förblir en god demokratisk institution. Socialdemokraternas misstag, som Centern lärt sig av, var att inte uppmuntra fler intresserade kandidater att träda fram.

Centerpartister, liksom socialdemokrater, framhåller gärna att de är en del av en folkrörelse. Ironiskt nog är folkrörelsearvet något som ibland fjärmar dessa partier från folket.

Socialdemokrater som på frågan om de vill bli partiledare hänvisat till valberedningen har visat respekt för partitraditionen. Man ska inte förhäva sig. Och det är ju så här man i alla tider har förväntats svara inom rörelsen.

Utifrån sett har detta agerande framstått som desto märkligare. Varför detta spel? Varför kan inte den som faktiskt är intresserad säga det öppet?

När den socialdemokratiska valberedningen till sist presenterade Håkan Juholt, som inte alls förekommit i förhandsspekulationerna, framstod processen som ännu konstigare. Den förde tankarna till katolska kyrkans sätt att välja påve, där vit rök blir tecknet på att den rätte är funnen men vägen fram till valet förblir höljd i dunkel.

Valet av Juholt bekräftade den bild som Socialdemokraterna behövde befria sig från, att partiet var förstelnat och oförmöget att förstå sin tid.

Centerns process för att ta fram efterträdare till Maud Olofsson kan ses som ett svar på det socialdemokratiska självmålet. Valberedningen arbetade inte i tysthet utan kallade till presskonferens där tre intresserade kandidater presenterades.

Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson reser nu runt i landet och försöker övertyga partikamraterna om sin lämplighet för uppdraget. Först efter dessa kampanjer kommer valberedningen att lägga fram sitt förslag till vem centerstämman ska välja.

Nyordningen imponerar dock inte på alla. Statsvetaren Peter Esaiasson dömer ut Centerns sätt att välja partiledare som en ”pr-kupp”. Processen är inte alls särskilt öppen utan bara ”en fortsättning på den svenska toppstyrda traditionen av folkrörelsedemokrati” (SvD 12/8).

Esaiasson har rätt i att det nya inte är väsensskilt från det gamla. Centern skiljer sig från Socialdemokraterna genom att det finns flera som öppet kandiderar. Men även i Centerpartiet kommer valberedningen till sist att meddela vem den rekommenderar partistämman – motsvarigheten till Socialdemokraternas kongress – att välja till partiledare.

Esaiasson beskriver emellertid inte bara processen. Det finns i hans formuleringar också en underton av att det som sker skulle vara manipulativt, rentav demokratiskt tvivelaktigt.

Demokratins nyckelprincip är att alla har varsin röst. Men varje del av ett demokratiskt samhälle eller varje led i demokaratiska beslut behöver för den skull inte avgöras genom att alla röstar.

Radikala anhängare av direktdemokrati kan naturligtvis drömma om ett samhälle där alla medborgare deltar i alla beslut och partier över huvud taget inte finns. Har man insett poängerna med representativ demokrati, eller i alla fall accepterat denna demokratiform som en praktisk nödvändighet, upphör dock valberedningen att vara något för demokratin främmande.

Det är inte konstigare att partier ger en särskild beredning i uppdrag att försöka hitta lämpliga partiledarkandidater än att riksdagens talman vid regeringskriser gör sonderingar i syfte att hitta en regeringsbildare som riksdagen sedan får rösta om.

Medlemsomröstningar kan vara till hjälp för partier som vill undersöka olika kandidaters stöd inom den egna organisationen eller få en indikation på deras attraktionskraft bland väljarna.

Men den traditionella vägen med en valberedning som tar fram förslag och en partikongress som väljer är demokratiskt sett inte ett dugg sämre.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.