Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Val bland idel dåliga alternativ

För exakt ett år sedan presenterade regeringen och alliansen Decemberöverenskommelsen.
För exakt ett år sedan presenterade regeringen och alliansen Decemberöverenskommelsen. Foto: Lotta Härdelin

För ett år sedan föddes under dramatiska former Decemberöverenskommelsen. Därefter har politiken inneburit ännu mer dramatik.

För exakt ett år sedan presenterade regeringen och alliansen Decemberöverenskommelsen. Många trodde nog då att detta skulle kvala in som den mest dramatiska vändningen i svensk politik för lång tid framöver. Och att den skulle leda till något slags parlamentarisk arbetsro. Så blev det inte.

Överenskommelsen sprack. Men kanske hade den ändå inte haft något större värde i dag, när skiljelinjerna i svensk politik i huvudsak inte ses mellan blocket, utan inom dem.

Nya, oheliga allianser har uppstått. Centern och Vänsterpartiet bildar aningen otippat en form av block i migrationspolitiken. Ett annat utgörs av Sverigedemokraterna och ett tredje av de två regeringspartierna tillsammans med alliansen minus Centern.

Det är framförallt utvecklingen inom det stora mittenblocket som är intressant. Miljöpartiet har pressats hårt av realpolitik och regeringsansvar. Socialdemokraterna har också tagit stryk.

Enligt TV4/Novus senaste mätning, som refererades i DN på fredagen, har förtroendet för statsråden fallit rejält. För statsminister Stefan Löfven (S) ser det särdeles illa ut. Blott 21 procent av de tillfrågade har mycket stort eller ganska stort förtroende för regeringschefen. Men med tanke på hur lite han synts är det kanske ändå en siffra han borde vara glad över. Motsvarande förtroendetal för Anders Ygeman (S) är 32 procent och då ska man tänka på hur ofta han skickats fram för att presentera dåliga nyheter.

Det är fullt möjligt att tolka siffrorna som att glaset trots allt är halvfullt. Att det finns en insikt hos väljarna om att situationen är svår och att det inte finns några enkla lösningar.

Men det finns andra tal som ger en betydligt dystrare ögonblicksbild av vad som pågår i folkdjupet. Unibet presenterade under mellandagarna oddsen för vinnarna och förlorarna i nästa val.

Enligt vadslagningsfirman är det Sverigedemokraterna, Centern och Vänsterpartiet som förväntas gå framåt jämfört med valresultatet 2014. Alltså de partier som på olika sätt presenterat enkla lösningar på utmaningar som inte har några enkla lösningar.

 

Politiskt sett råder ett slags hela havet stormar. Det enda som är klart är att ingenting är klart.

 

Alla andra partier förväntas backa. Oddsen för att Socialdemokraterna gör ett bättre val än senast är satt till tolv gånger insatsen.

Ska man tro Unibets odds kommer Miljöpartiet att sitta kvar i regeringen 1 april 2016. Men då återstår ändå mer än två år till ordinarie val.

Det är långt kvar tills nästan val och mycket kan hända under tiden, konstaterar nyktert Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet. Det är svårt att säga emot.

Politiskt sett råder ett slags hela havet stormar. Det enda som är klart är att ingenting är klart. Förtroendet för regeringen måste ställas i relation, inte bara till de politiska utmaningarna, utan också till det politiska alternativet. Moderatledaren Anna Kinberg Batra skulle i dag inte heller ha det lätt att hålla ihop en borgerlig allians, med ett centerparti som sätter ideologin främst och ett alltmer populistiskt kristdemokratiskt parti.

Ett blocköverskridande samarbete mellan S och M förefaller mindre otroligt än på länge. Inte heller detta är, ur demokratisk synvinkel, någon bra lösning. Men precis som Sverige gick in i 2015 med Decemberöverenskommelsen handlar det år 2016 inte om att hitta något bra alternativ, utan om att välja mellan dåliga. Och att undvika de sämsta.

För den som vill spela säkert är det nog, trots minusränta, alltjämt bäst att behålla pengarna på banken. Eller i madrassen.

DN Ledare. 27 december 2015
  • Signerat. Från dieselgate till orbanisering. Sveriges vilja att hjälpa var gränslös fram till den dag när mind­re volym plötsligt blev politikens mål. Minusräntan sprängde vår föreställning om noll som botten. Orbaniseringen rubbade balansen mellan majoritetsvälde och rättsstat, medan Volkswagen med några smarta algoritmer förpestade vårt klimat.
  • Alla ledare. Till DN:s ledarsida

 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.