Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Väljarna förtjänar besked

Foto: Magnus Bard

Onsdagens partiledardebatt var vårens sista i riksdagens kammare. Men den bjöd inte på några nyheter och gav heller inte kombattanterna några skäl att ta sommarlov. Både regering och opposition har en ordentlig hemläxa att göra inför valet den 14 september.

Sammandrabbningen mellan partiernas ledare tydliggjorde visserligen två redan välbekanta skiljelinjer mellan alliansen och de rödgröna. Den första gäller verklighetsbeskrivningen och hur man ser på Fredrik Reinfeldts snart åtta år vid makten.

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven sitter inte i riksdagen och ersattes i vanlig ordning av gruppledaren Mikael Damberg. I sitt anförande målade denne upp en mörk bild av Sverige med stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat. MP:s Gustav Fridolin och vänsterns Jonas Sjöstedt fyllde i och anklagade regeringen för att inte ta sitt miljöansvar och för att skapa en arbetsmarknad där snart sagt inga trygga anställningar finns kvar. Kontrasten mot regeringens beskrivning av Sverige, med sunda statsfinanser, stigande reallöner och högre disponibla inkomster, var därför som vanligt bjärt.

Man kan lätt förstå de väljare som undrar om ledarna från de två blocken lever i samma land.

Den andra – också den välbekanta – skiljelinjen mellan regeringen och de rödgröna gällde de frågor och sakområden de valde att betona. Alliansledarna pratade om jobben och tillväxt medan representanterna för S, MP och V lyfte fram i princip allt annat, från skola och välfärd till miljö och jämställdhet.

Men i första hand underströk debatten avsaknaden av svar på grundläggande frågor från både regering och opposition.

De rödgröna lämnade inga nya besked om hur de har tänkt sig att regera landet efter valet. Med undantag för en försiktig S-flirt med Miljöpartiet gjordes inga försök att upprätta en enad front. Och Vänsterpartiet verkade Social­demokraternas Mikael Damberg inte vilja ta i med tång.

Det duger heller inte att som Damberg och Fridolin avfärda regeringsfrågan med att allianspartierna också är oense på flera områden och att man gärna vill söka bredare uppgörelser. Reinfeldt och kompani har redan visat att de kan komma överens i viktiga frågor, det har inte oppositionen. Dessutom är skillnaderna på flera områden mindre mellan allianspartierna än mellan de röd­gröna. Det är till och med så att många av de viktigaste sakpolitiska skiljelinjerna går mellan Socialdemokraterna och dess två kamrater till vänster, inte mellan regeringen och oppositionen. Det gäller bland annat skolan och försvaret.

I takt med att Socialdemokraternas kräftgång fortsätter – i helgens Sifo nådde partiet endast 29,4 procent – blir frågan om på vilka villkor en rödgrön regering ska bildas allt viktigare. Den mittenväljare som dras till Stefan Löfvens, Magdalena Anderssons och Mikael Dambergs pragmatiska inriktning riskerar att pådyvlas Jonas Sjöstedts – och för den delen Gudrun Schymans – vänsterpolitik.

Samtidigt bjöd partiledardebatten heller inte på några nya besked från regeringen om vad den vill göra om den får förtroendet att leda landet fyra år till. Jonas Sjöstedts anklagelse att alliansledarna endast talade om oppositionen rymmer mer än ett korn av sanning och Fredrik Reinfeldt bör ta sig en ordentlig funderare på Mikael Dambergs fråga: Tror statsministern verkligen att han kan vinna ett val på att endast skrämmas med vad motståndarna vill?

Alliansen är ordentligt på efterkälken i opinionen. Men det beror, tvärtemot oppositionens påståenden, inte på att man misskött landet. Faktum är att regeringen inte har några skäl att skämmas för sina åtta år i Rosenbad. Samtidigt som den lotsat Sverige genom finanskrisen har alliansen både sänkt skatten och ökat resurserna till välfärden. Det är inte fy skam, men man vinner inga val på gamla meriter och vill regeringspartierna fortsätta leda landet måste de berätta vad de vill åstadkomma vid förnyat förtroende.

Med tre månader kvar till riksdags­valet har både alliansen och de rödgröna därför en rad besked att lämna. Väljarna förtjänar bättre alternativ än en opposition som inte berättar hur och en regering som inte vet varför den vill styra Sverige.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.