Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Hyresfiaskot är en samhällsfara

Other: Magnus Bard

DN 6/11 2017. Att Stockholms hyresmarknad är rutten är ingen nyhet. Men bilden av ett sjukt system förstärks.

Den grova organiserade brottsligheten kring handeln med svart­kontrakt – som Svenska Dagbladet (2/11) rapporterade om i förra veckan – är ett tydligt tecken på att rötan förvärras.

På senare år har flera mord begåtts i den undre värld där de olagliga hyresavtalen handlas. Polisen slog larm 2015, sedan dess har läget blivit värre. ”Det är bättre än att sälja knark”, säger polisens operativa samordnare Kristian Halldin till SvD. Marknaden omsätter miljarder. Ökad bostadsbrist har på det sättet blivit en lönsam affär för kriminella nätverk.

Nu befarar polisen att de mest hänsynslösa hyreshajarna vittrar blod i Stockholms förorter. Desperata människor blir lurade, många tvingas betala ockerhyror. SVT:s ”Uppdrag granskning” berättade redan i fjol om flyktingar som blivit av med tiotusentals kronor när de betalat för falska lägenhetskontrakt. Sådana historier lär ha blivit vanligare.

I veckan presenterar den rödgröna regeringens utredare nya åtgärder mot svarthandeln. Visserligen kan kontrollen bli bättre. Falska bytesobjekt – ett av knepen som mäklarna använder – borde kunna avslöjas oftare. Kanske behöver också straffen skärpas för att polisen ska prioritera riktigt grova hyreshärvor.

Grogrunden är den svenska hyresregleringen. Det är den som borde angripas.

Men problemet lär inte försvinna. Det stora bekymret för polisen är att få vill anmäla. Dessutom kryllar det inte av bra bevis. Så länge politiken håller hyresmarknaden i obalans kommer handeln snarast att växa i omfattning.

Grogrunden är den svenska hyresregleringen. Det är den som borde angripas.

Tidigare i år påminde OECD finans­minister Magdalena Andersson (S) om problemen. Sverige har en extrem modell på hyresmarknaden. I princip lever vi med den ransonerings­idé som har blivit kvar sedan åren under andra världskriget.

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson brukar säga att systemet ger skydd åt människors ekonomi. Men när OECD jämför de nordiska hyresmarknaderna framstår Sverige inte alls som jämlikhetens högborg. Skillnaden i trångboddhet mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare är större här än i andra jämförbara länder.

Solidariskt? Bara på papperet.

För att integrationen av nyanlända ska fungera krävs att Stockholm tillåts vara motor. Men en av de stora nackdelarna med hyresregleringen är att den stänger ute nya svenskar från regionerna där det finns jobb. Systemet bidrar inte till större jämlikhet, eller mer lika chanser. I stället gynnas de som har en fot inne i systemet, medan andra tvingas ut på svarta börsen.

Forskare vid Stanforduniversitetet har i en färsk studie granskat den begränsade form av hyresreglering som har funnits San Francisco. Resultaten de redo­visar är avskräckande: Reglerna har minskat rörligheten med 20 procent och sänkt utbudet av hyreslägenheter. Dessutom har det pressat upp hyrorna för alla dem som inte omfattas av systemet. Det har varit ett orättvist hyreslotteri.

San Francisco och Stockholm skiljer sig åt. Men ungefär samma negativa effekter lär kunna ses här. Utbudet av hyresrätter har minskat kraftigt de senaste decennierna. Hyresvärdar har gjort vinst när de sålt ut och omvandlat. Att bygga nytt har samtidigt varit en förlustaffär. Det är inte så konstigt att svarthandeln då har spirat.

Tillfälliga, högre hyror tillåts numera i nya lägenheter. Men Boverket har konstaterat att det inte har hjälpt eftersom marknaden fortfarande är skev. Nyproduktionen tvingas konkurrera med gamla bostäder som har konstgjort låga hyror. Byggherrarna ser en osäkerhet som de helst undviker.

Bostadsminister Peter Erikssons (MP) byggsubventioner har inte heller haft någon magisk verkan. Stödet utnyttjas knappt i Stockholm. Och vilka kommer så småningom att flytta in i dessa lägenheter? Samma grupp som alltid: De som har haft råd att samla många tusen dagar i kötid.

Det går alltså inte att komma runt detta onda på bostadsmarknaden. Hyres­regleringen måste bort. Ekonomiprofessorn Harry Flam har nyligen skisserat en mjuk övergång: Låt alla som redan har en lägenhet behålla sin låga månadskostnad. Bara nya hyresgäster får betala marknadshyra, medan värden betalar en skatt på mellanskillnaden. Något sådant kreativt är förmodligen det som krävs. Det kan inte vara omöjligt att montera ned ett system som göder organiserad brottslighet och undergräver svensk ekonomi.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.