Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/i-trumps-varld-ar-kompromiss-att-andra-ger-sig/

Ledare

I Trumps värld är kompromiss att andra ger sig

Pelosi står högre än Trump. Foto: Doug Mills/AFP

DN 7/2 2019. Trump har en måttlig förståelse av begreppet enighet. Och att politiska motståndare nu kontrollerar en del av makten tycks ha gått honom förbi.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Donald Trump kan twittra, men klarar då och då också att läsa upp ett tal. Och han ville verkligen hålla det traditionstyngda, årliga anförandet om tillståndet i nationen. När representanthusets talman Nancy Pelosi sköt upp det, med hänvisning till att presidenten stängt delar av den federala statsapparaten, var det säkert ett skäl till att han lät den öppna igen.

Det bisarra, 35 dagar långa motorstoppet i Washington utgjorde samtidigt fonden för talet. Trump lät 800 000 federalt anställda sitta hemma eller jobba utan lön, för att kongressen vägrade hosta upp budgetmedel till den mur mot illegala invandrare han har lovat bygga vid gränsen mot Mexiko. Men eftersom Demokraterna erövrade majoriteten i representanthuset i höstens mellanårsval blev det inga pengar.

Maktbalansen i Washington är helt förändrad. Det vill inte Trump så gärna acceptera. Hans idé om en kompromiss är nämligen, nu som förr, att alla gör som han säger.

Den längsta delen av budskapet handlade om den farliga invandringen och om muren, det mest polariserande ämne som tänkas kan.

På ytan var temat för tisdagskvällens tal en appell om att ”ena nationen”. I Trumps mun blir det ett skämt. Hans hela väsen är att splittra, han lever på den oförsonliga konflikten.

Och den längsta delen av budskapet till kongressen handlade om den farliga invandringen och om muren, det mest polariserande ämne som tänkas kan. Pelosi har kallat den omoralisk, vilket är ett konstigt adjektiv eftersom delar av den existerar tack vare hennes parti. Däremot har hon rätt i att det vore ett slöseri av monumentala mått att smälla upp en mur längs hela den långa södra gränsen.

Att den illegala invandringen över gränsen har minskat i två decennier är en detalj Trump inte känns vid. Inte heller talar han nuförtiden om sitt löfte att Mexiko ska betala muren. Och påståendet att terrorister och knark väller in i USA söderifrån är struntprat.

Ändå är risken stor för ännu en nedstängning av statsapparaten nästa vecka. Om kongressen inte går Trump till mötes hotar han att utlysa nationellt nödläge för att kunna kringgå kongressen och fixa pengar till muren. Även tunga republikaner avråder honom bestämt från en sådan författningsmässigt tvivelaktig aktion.

Det är, milt uttryckt, inte särskilt trovärdigt när presidenten talar om enighet.

Trumps egen kampanj inför mellanårsvalet handlade bara om invandring, den var en räcka av lögner och utfall om påstådda faror. Detta är det enda program han har. Med tanke på att Demokraterna vann 40 nya platser i representanthuset var presidentens strategi inte speciellt framgångsrik. Stängningen av statsapparaten har sedan drivit ned presidentens förtroendesiffror till nya bottennivåer.

Några ytterligare poänger försökte Trump göra. Han talade om behovet av att laga USA:s nedkörda infrastruktur, och om att begränsa priserna på dyra läkemedel, och här skulle det finnas förutsättningar att skapa majoriteter. Dessvärre orkar presidenten inte intressera sig för den typen av frågor mer än några ögonblick i sänder.

Lite utrikespolitik blev det också, men förvånansvärt lite Kina trots att hans hårda linje samlar en tämligen bred enighet. Trumps kramande av Nordkorea vållar inte direkt splittring, men förvirring. Nu finns datum för ett nytt toppmöte med diktatorn Kim Jong-Un, men ingen utanför Vita huset tror att det kommer att leda till en kärnvapenavrustning.

Om Trump inte blivit president skulle USA dock vara i ett storkrig med Nordkorea, hävdade han, utan tillstymmelse till bevis.

Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland 2016 tornar upp sig som ett åskmoln. Demokraternas makt i representanthuset lovar fler stötestenar. ”Sluta med era löjliga undersökningar”, manade den amerikanska nationens stora enande kraft.