Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/idealist-javisst-men-euron-vinner-inga-val/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Idealist, javisst, men euron vinner inga val

Foto: Nicklas Thegerström

DN 4/7 2018. Vilka ambitioner har Jan Björklund? Att försvinna med EU-flaggan i topp?

Jimmie Åkesson hyser en impopulär åsikt. Han tycker att Sverige ska lämna den europeiska unionen. Dessutom vill SD-ledaren ställa till med en folkomröstning om EU-medlemskapet som han, enligt mätningarna, skulle förlora med ett förnedrande dån.

En sårbar punkt, alltså! Liberalernas Jan Björklund har vädrat blod, och morgonluft. Under sin dag i Almedalen gjorde han ett utfall och meddelade att Liberalerna nu ”lägger om valrörelsen”. ”Mer EU”, skalla ropen. Och mot ett utträde ur unionen vill partiet ställa frågan om ett snart svenskt euromedlemskap. Det är en riktig kullerbytta.

I grunden är väl idén inte alldeles dum. Om SD och Vänstern – som också är emot EU-medlemskapet – tillsammans samlar en tredjedel av mandaten i riksdagen kan frågan inte längre betraktas som betydelselös.

Sveriges framtid i EU måste således försvaras. För svenska storföretag är EU hemmamarknad. För en övervägande del av befolkningen betyder unionen också något mer. Europa är hemma inte bara i ekonomiskt avseende.

Dessutom: Ska vi stå ensamma, vid sidan av samarbetets kärna, för all framtid? Hur länge är folkets nej till eurosamarbetet giltigt? Och vad ska EU egentligen ägna sig åt? Är till exempel Emmanuel Macrons idé om en europeisk koldioxidskatt något att ha? Sådana frågor har en viktig plats i valrörelsen. Liberalerna gör rätt som väcker dem.

Jimmie Åkesson förtjänar också att angripas hårt i EU-frågan. Sverigedemokraternas motstånd mot unionen och krav på utträde hör till kärnan i partiets navelskådande ideologi. Den behöver tas på allvar av de andra partierna.

Här finns alltså ett tillfälle så gott som något för en liberal partiledare att gå i clinch med Åkessons folkhemska nostalgi. Vad tror SD egentligen skulle hända om Sverige försökte vända världen ryggen?

Isolationism är inte patriotism. Något sådant vore ingen dum paroll för Liberalerna.

Isolationism är inte patriotism. Och något sådant vore ingen dum paroll för Liberalerna. Ingen annan kan dessutom driva saken med detta partis glöd. Centern, med sin historia av protektionism och vankelmod gentemot det europeiska projektet, kan knappast leda offensiven.

Men att skrota den svenska kronan nu kan ju inte vara en valvinnare. Sverigedemokraterna går visserligen i otakt med väljarkåren när det gäller EU-medlemskapet. Aptiten på Swexit efter Brexit är högst begränsad. Men varför kontrar då Liberalerna med ännu impopulärare förslag? Hungern efter den federalistiska agenda som Jan Björklund presenterade i Almedalen, och ”Mer EU!”, är dessvärre dämpad.

SOM-institutet i Göteborg brukar låta väljare ta ställning till påståendet: ”Sverige bör verka för att EU utvecklas till ett Europas förenta stater.” Ynka 2 procent av Liberalernas egna sympatisörer instämmer helt, enligt den senaste mätningen.

Stödet för ett svenskt euromedlemskap är inte lika mikroskopiskt, men litet. Hur kan det vara klokt av ett parti med krympande marginaler till riksdagsspärren att axla detta självpåtagna underläge i valrörelsen?

Liberalerna har problem. Efter ett historiskt uselt valresultat 2014 verkar fler kärnväljare beredda att lämna partiet. Numera framstår Centern som ett attraktivt alternativ även för akademiker i städerna. Tjänstemän och företagare som känner främlingskap inför Moderaterna trivs hos Annie Lööf. Hon har lyckats alstra dragningskraft till ett liberalt parti, som på sikt gör anspråk på att leda en regering.

Vilka ambitioner har Jan Björklund? Att försvinna med EU-flaggan i topp?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.