Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/indien-far-inte-utvecklas-till-majoritetens-tyranni/

Ledare

Indien får inte utvecklas till majoritetens tyranni

I veckan infördes utegångsförbud i Kashmir. Foto: AFP

DN 11/8 2019. Konflikten i Kashmir kan få katastrofala följder. Tar världens största demokrati ytterligare steg i auktoritär riktning lär det leda till rejäla bakslag för friheten globalt.

Det himalayiska landskapet är gripande. Hisnande berg täcks av snö. De gröna träden kantar de mjuka slätterna som ramas in av forsande floder. Men det är inte för sin skönhet som Kashmirdalen främst är känd.

Kashmir är den enda av Indiens delstater som har en muslimsk majoritetsbefolkning. Under de senaste 70 åren har regionen haft viss självständighet i enlighet med den indiska konstitutionen. Upplägget har varit kontroversiellt och bidragit till en konflikt som hittills krävt tre krig och tiotusentals människoliv.

På måndagen släckte Indien ned Kashmirs ström, telefoni och internet. Utegångsförbud infördes och de regionala politiska partiernas ledare sattes i husarrest. Rädslan för krig mellan de två kärnvapenmakterna Indien och Pakistan, som också har anspråk på regionen, är nu stor i omvärlden. Med rätta. Situationen måste snabbt lugnas ned och parterna komma till förhandlingsbordet. 

Likväl har detta historiens största pluralistiska demokratiprojekt kallats en paradox.

Men det finns fler orosmoln. Tar världens största demokrati ytterligare steg i auktoritär riktning lär det leda till rejäla bakslag för friheten globalt.

Den indiska demokratin är robust och vilar på konstitutionen som antogs i och med självständigheten från Storbritannien för 70 år sedan. Likväl har detta historiens största pluralistiska demokratiprojekt kallats en paradox.

Utan ett självständigt Kashmir kommer man närmare bilden av Indien som en hinduisk nation där minoriteter nätt och jämnt tolereras.

Indiens historia kantas av konflikter. Inkomstklyftor och framför allt stor fattigdom har präglat delar av landet. Dess 1,3 miljarder invånare pratar olika språk och tillhör olika etniska och religiösa grupper med vitt skilda intressen. Statsvetare skulle säga att demokratin här har oddsen emot sig.

Men systemet har, på det stora hela, fungerat. Val hålls, partier bildas och makten granskas. Indien har därför varit en nagel i ögat på nationalister världen över – och en förebild för demokratiaktivister i utvecklingsländer.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Freedom House minskade förra året de demokratiska friheterna världen över för trettonde året i rad. Samtidigt som viktiga demokratiska grundpelare på många håll monteras ned pågår en global diskussion om vad demokrati är. I land efter land ställer populister det renodlade majoritetsstyret – folkviljan – mot den liberala demokratin med sina grundlagsstadgade rättigheter och maktdelningsprinciper.

Övergår världens största demokrati till majoritetsvälde kommer friheten dras in för fler än Indiens muslimer.

Avskaffandet av Kashmirs särskilda rättigheter måste ses mot den bakgrunden. Den förda politiken är en del i premiärminister Narendra Modis strävan att skriva om berättelsen om Indien. Regeringspartiet BJP har under 2010-talet drivit en hindunationalistisk agenda där minoritetsgruppers rättigheter ifrågasätts och indiska muslimer allt oftare utsätts för diskriminering och våldsamma attacker, utan att rättssystemet förmår skydda dem.

När regeringspartiet nu uppmuntrar hinduer att flytta till Kashmir är det ett försök att skapa en hinduisk majoritet i delstaten och ytterligare urholka skyddet för den muslimska gruppens självstyre.

Om Kashmir förlorar sin autonomi kommer man närmare bilden av Indien som en hinduisk nation där minoriteter nätt och jämnt tolereras, och längre bort från den gamla visionen om ett pluralistiskt samhälle där flera likställda grupper lever sida vid sida.

Det är oroväckande. Övergår världens största demokrati till att bli majoritetens tyranni kommer friheten dras in för fler än Indiens muslimer.