Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ingen frihet när Putin lägger upp spelet

Ryssland är steget efter.
Ryssland är steget efter. Foto: Alexander Nemenov/AFP

Fotbolls-VM borde inte spelas i Ryssland. Men att det sker riktar strålkastarljuset på Putins auktoritära system.

Sverige kommer inte att bli världsmästare i fotboll den här gången. Inte Ryssland heller. Inför det VM-slutspel som startar på torsdag är värdnationen rankad näst sämst av de 32 deltagande länderna.

Som tidskriften Economist noterar är auktoritära regimer hopplösa på att fostra fotbollsspelare. Kina kvalade inte ens in till VM. Ryssland fick en gratisplats. Bara fyra av lagen i år kommer från icke-fria länder, enligt tankesmedjan Freedom Houses index. Ingen diktatur har vunnit titeln sedan Argentina 1978.

Men Ryssland borde förstås inte ens ha fått arrangera VM. Det internationella fotbollsförbundet Fifas procedur för att dela ut värdskapet var rutten rakt igenom, och det finns bara alltför många indicier på att Ryssland mutade sig fram. Majoriteten i den exekutivkommitté som tog beslutet stängdes senare av för korruption. Fult spel gav president Vladimir Putin chansen att ordna ett propagandajippo.

Om Fifa har haft några synpunkter på bristande mänskliga rättigheter i Ryssland? O nej.

Idrotten i Ryssland är genomsyrad av fusk. Det statliga dopningsprogram som avslöjades efter vinter-OS i Sotji 2014 hade (och har, sannolikt) gränslös omfattning. De olympiska anläggningarna var riggade för smussel med rysk urin, och säkerhetstjänsten FSB såg till att ingen såg.

Även några dussin ryska fotbollsspelare fanns på listan över dopningsmisstänkta, men det har Fifa viftat undan. Organisationen har en lång egen tradition av ruffel och båg. Att stöta sig med värdarna var inte att tänka på, särskilt som den statliga olje- och gasjätten Gazprom är en av VM:s huvudsponsorer.

Om Fifa har haft några synpunkter på bristande mänskliga rättigheter i Ryssland? O nej. Men det finns många skäl att beteckna landet som icke-fritt.

Förvisso vann Putin presidentvalet i mars i överlägsen stil (igen), och det hade han säkert gjort även om allt gått rätt till. Evenemanget var ändå ren teater. Siffror blåstes upp. Statsanställda hotades med repressalier om de inte röstade. Den enda seriösa utmanaren var bannlyst.

Putin kontrollerar tv-kanalerna. Oppositionella, journalister, homosexuella och oberoende organisationer förföljs. Ryssland ligger på plats 148 av 180 i Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen. Domstolarna tar sina order från Kreml.

Utomlands visar putinismen också upp en diabolisk sida. Den olagliga annekteringen av Krim och det militära överfallet på östra Ukraina visade att Moskva inte längre respekterar den europeiska ordningen: gränser ändras inte med våld.

Terrorbombningarna i Syrien för att stötta upp diktatorn al-Assad är ett annat exempel, liksom hackarattackerna mot demokratiska val och institutioner i väst. I Östersjöregionen har Rysslands aggressiva uppträdande försämrat säkerheten. Försöket att mörda en rysk ex-spion och hans dotter med nervgift i England är en skrämmande historia.

Ekonomin är inte mycket att skryta med, även om den nu växer långsamt efter två års djup kris. Beroendet av olje- och gasexporten är fortfarande närmast totalt, och när priserna på världsmarknaden vacklar gör även Ryssland det. Stora resurser försvinner i korruption, kärnan i Putins system. EU:s och USA:s sanktioner är ett extra sänke.

När Putin i maj åter installerades som president lovade han i vanlig ordning genombrott och stora reformer, främst karakteriserade av vaghet. Hans underhuggare beordras att fixa sjukvården och skolan, hur nu det ska gå till.

Att fixa ett ryskt VM-guld torde vara en omöjlig uppgift. Men Putin kan i alla fall sola sig i glansen av Fifapamparna.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.