Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

”Bokbinderiet lever”

Det är trevligt när bokbinderi uppmärksammas i pressen, men ibland blir det fel.

När Richard Swartz i en kolumn påstår att det bara finns en professionell bokbindare i landet så hänvisar han till en ”antikvarisk sagesman” som säljer halvfranska band på en särskild reaavdelning. Enligt honom finns ingen efterfrågan på vackra band. I själva verket utövas handbokbinderiet av skickliga yrkesmän och -kvinnor på flera verkstäder runt om i landet.

Traditionen vårdas bland annat av Bokbindarmästareföreningen, bildad 1632, och bokbindarutbildningen på Leksands folkhögskola. Visst kan man hitta billiga böcker, men på kvalificerade antikvariat tas bokbanden väl om hand. Samlare och handlare förenas där i sin kärlek till boken som föremål. Varken böcker eller kunder hänvisas till en reaavdelning på undantag.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.