Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/inlagg/den-nya-akademien-tusentals-manniskor-bakom-vart-litteraturpris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Den Nya Akademien: Tusentals människor bakom vårt litteraturpris

Foto: Murdo MacLeod

Nätverket bakom  Den Nya Akademien bemöter Lisa Magnussons artikel om ”det alternativa Nobelpriset”.

Det är svårt att förhålla sig till det förakt som Lisa Magnusson ger uttryck för i sin text  om det demokratiska och inkluderande initiativ som Den Nya Akademien utgör.

Här följer en enkel sammanfattning för att reda ut missförstånd. De som har nominerat författare till Den Nya Akademiens litteraturpris 2018 är Sveriges bibliotekarier. När namnen på de 47 nominerade författarna som fick flest röster offentliggjordes i juli 2018 så bjöds hela världen in att rösta. Drygt 32 000 människor har tillsammans röstat fram Kim Thúy, Haruki Murakami, Neil Gaiman och Maryse Condé, som var de fyra finalister som fick flest röster. Vem av dessa fyra som kommer att motta priset överlägger juryn om i detta nu.

Initiativet att dela ut ett nytt litteraturpris i Sverige har uppmärksammats brett i medier runt om i världen, från India Times till New York Times. Ett hundratal kulturpersonligheter och akademiker i Sverige har genom ideellt arbete gjort detta möjligt. Den som läser de många artiklarna och sociala medieinläggen, där även författarna själva uttalar sig, kan snabbt se att det inte råder några som helst missförstånd eller sammanblandningar med andra litteraturpriser, utan att det är ett helt unikt initiativ.

Lisa Magnusson och alla andra som befinner sig i Stockholm den 12 oktober är varmt välkomna till Stadsbiblioteket. Då tillkännages vem som fått Den Nya Akademiens litteraturpris 2018 och ceremonin äger rum den 9 december.

Vi är stolta över den rörelse vi lyckats skapa på så kort tid och utan andra resurser än vår vision. Vi är stolta över att vi satt Sverige på världskartan som en kreativ och initiativrik plats där människor går samman och skapar något nytt. Äntligen! säger vi.

 

Alla vi som står bakom Den Nya Akademien,

genom Ishtar Touailat, innovationschef och serieentreprenör, Emma Lindblad, fil Dr och forskare, Faje Gani, Nordenchef Twitter, Catharina Hansson, chefredaktör och förlagschef, Aygül L Kabaca, mångfalds- och inkluderingsexpert och Maria Sveland, journalist och författare.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.