Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/inlagg/erik-helmerson-fyra-poliser-ar-battre-an-fem-visitationszoner/

Inlägg

Erik Helmerson: Fyra poliser är bättre än fem visitationszoner

Illustration: Magnus Bard

Riktade lagpaket mot gängen kan ge resultat. Men de bör inte innehålla visitationszoner.

Det är inte svårt för en politiker att vara tuff mot brott. Det räcker med att föreslå en skärpning mer än motståndaren – jag synar dina övervakningskameror och höjer med anonyma vittnen.

Desto viktigare att varje konkret förslag noggrant utvärderas och inte bara följer med i en flod av åtgärder. Är denna trygghetsökning värd den frihetsinskränkning som den medför? I fallet visitationszoner får nog frågan besvaras med nej.

Dessa zoner innebär att polisen får rätt att i särskilda områden visitera människor utan särskild brottsmisstanke. Det är ett förslag som av polisen mottagits utan större jubel, även om rikspolischef Anders Thornberg säger sig välkomna en utredning.

Men redan i dag har polisen stora möjligheter att visitera. Problemet är att det saknas poliser som gör det.

Att fler danska busar skakar galler beror på bra polisarbete och skärpta lagar.

I Sveriges Radios ”Godmorgon världen” den 22 september besöktes Nørrebro, tillfällig visitationszon i Köpenhamn. I Danmark ingår de i ett av flera paket av lagar riktade direkt mot gängen. Just zonerna är dock en tveksam åtgärd. Kriminalreportern Marie Louise Toksvig säger att de gängkriminella inte är okreativa, om polisen inrättar en särskild zon begår de bara sina brott någon annanstans. 

Ett annat omvittnat problem med zonerna är att de riskerar att skapa bitterhet mot polisen när oskyldiga gång på gång visiteras, och därmed på sikt större otrygghet.

Tanken bakom de danska gängpaketen är bra, fler gängmedlemmar sitter nu i fängelse och skjutningarna är färre. Det går att påverka destruktiv samhällsutveckling, och det ganska snabbt.

Men att fler danska busar skakar galler, säger Marie Louise Toksvig, beror på bra polisarbete och skärpta lagar. Att få ut flera poliser på gatorna, gärna i kombination med fler och bättre utbildade ordningsvakter, är vad som kommer att göra verklig skillnad i kampen mot brotten.

Stora ingrepp kan behövas för att få grepp om stora problem. Men då måste de vara effektiva.