Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/inlagg/fanny-nilsson-replik-vem-ska-varda-barbro/

Inlägg

Fanny Nilsson replik: Vem ska vårda Barbro?

Fanny Nilsson - väntar på AT Foto: Privat

Underläkaren Fanny Nilsson replikerar på Barbro Hedvalls ledare ”Sådana läkare vill vi inte ha” (6/7).

Det är mig Barbro Hedvall skriver om i sin ledare. Jag är en av de bortskämda unga läkarna hon tycker ska skärpa till sig.

Jag har i skrivande stund väntat på allmäntjänstgöring (AT) i ett och ett halvt år. Under tiden har jag jobbat på osäkra korttidskontrakt med ansvar bortom rimlighetens gräns. Det paradoxala är att AT-platserna är för få på grund av brist på handledare. Istället anställer klinikerna läkare före AT – utan handledningskrav. 

Förra veckan var jag i Almedalen för att lyssna på hur den samlade vårdpolitiska makten ser på välfärdens största utmaning – att ingen vill jobba i den. Tyvärr var där mest managementkonsulter som pratade om sina digitaliseringsflödesinnovationer. I publiken satt en tillsynsläkare på IVO, inspektionen för vård och omsorg. På ett seminarium greppade hon mikrofonen och berättade om de många allvarliga ärenden  som inkommer grund av att unga läkare lämnas ensamma utan stöd. Från panelen blev det tyst. 

Om du blir akut sjuk, Barbro, är det sannolikt att du får träffa en av oss. Vi som står ensamma på akutmottagningarna, trots att vi inte får. Sannolikt skulle du få vänta länge, för så ser det ut på akuten i dag. Du kanske skulle ha ont, bli ledsen och arg. Du kanske skulle tänka ”en sådan vård vill jag inte ha”. Det vill inte jag heller. 

Vad skulle du känna, Barbro, om du jobbade i en verklighet som inte ens tillsynsmyndigheten anser säker? Där patienter dagligen är arga och ledsna för att vi inte räcker till. Om du också slutade ta lunchrast, började gå ner i vikt, slutade sova och bar runt på en molande värk i magen för att du inte kan ge patienterna den vård du vill. Skulle du också tänka över dina livsval? 

Vi tvingas skicka hem patienter som borde vårdas på sjukhus. Vi tvingas skriva ut gamla och sjuka för tidigt, med vetskapen om att de snart kommer tillbaka. Vi måste fria vårdplatser till de ännu sjukare. 

Vi tvingas skicka hem patienter som borde vårdas på sjukhus

Vet du varför det är brist på vårdplatser, Barbro? För att sjuksköterskorna har dragit. I åratal har de larmat om den ohållbara arbetsmiljön, på samma sätt som vi försöker göra, och till slut gav de upp. Massuppsägningarna är orsaken till att Sverige nu har EU:s lägsta antal vårdplatser). Men det kanske inte var sådana sjuksköterskor du ville ha ändå. 

Vem ska vårda Barbro, om läkarna också drar? Min kärlek till landstingens linoleumgolv, patienter, anhöriga, mina kollegor och blaskigt automatkaffe är förhoppningsvis livslång. Men jag är också rädd – sjukskrivningarna för unga kvinnliga läkare ökar kraftigt . Det gäller att inte trilla dit. Då blir det ännu en läkare mindre.  

Du efterfrågar seriositet, du efterfrågar yrkesetik. Berörs man inte på djupet av de brister i patientsäkerheten vi vadar i varje dag, kan man knappast kallas seriös. Att påstå att det är okej att underläkare jobbar utan handledning år ut och år in på icke-tjänster, är inte yrkesetik. De läkare som inte ser och lider av detta, och som inte gör vad de kan för att förändra: Sådana läkare vill vi inte ha. 

Fanny Nilsson, underläkare i väntan på AT

 

Och Barbro Hedvall svarar: Först – min text handlade inte om arbetande läkares situation utan om det överraskande och anmärkningsvärda att så många läkare inte vill arbeta i yrket. Anmärkningsvärt efter en så lång och eftertraktad utbildning. Jag antydde att det kunde vara skäl att pröva studenters hållning någon gång under utbildningen. Fanny Nilssons inlägg har inte påverkat denna min uppfattning. 

Jag vill för övrigt varna för debattmetoden att dra in motståndarens personliga erfarenheter eller framtidsutsikter. Om mina sjukvårdserfarenheter eller framtida hälsa vet Fanny Nilsson intet.