Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/inlagg/lena-hallengren-andringen-ar-inte-en-nedskarning-i-psykvarden/

Inlägg

Lena Hallengren: ”Ändringen är inte en nedskärning i psykvården”

Replik på Lisa Magnussons artikel ”Sekretessen har blivit en sköld som myndigheterna gömmer sig bakom”.  

Rätta artikel

I Lisa Magnussons ledartext i DN (15/4) behandlas SVT:s ”Uppdrag granskning” om samsjuklighet – missbruk i kombination med psykiatrisk diagnos. I programmet, som sändes förra veckan, repriserades en intervju med mig från i höstas. 

Lisa Magnusson refererar till intervjun och beskriver min medverkan: ”Sedan säger hon att en utredning är på gång, vilket är nästan helt sant: Socialutskottet har just tagit ett steg i den riktningen.” 

Faktum är att regeringen gav Socialstyrelsen ett tydligt uppdrag redan i augusti 2018 att kartlägga just samsjuklighet, med mandat att föreslå förändringar. Det är alltså inte bara ”nästan helt sant”, utan enbart helt sant att regeringen redan arbetar med frågan.

Det ligger en upptrappning på psykiatrin på 500 miljoner kronor för 2019.

När det gäller socialutskottets tillkännagivande – förra veckan – har jag i flera intervjuer välkomnat att även riksdagen agerar i frågan och att jag inte stänger några dörrar kring hur vi gemensamt ska arbeta framåt.

Lisa Magnusson skriver också om vårändringsbudgeten och att regeringen ”minskar anslagen till psykvården med 90 miljoner kronor”. Vi skär inte i psykiatrisk pågående verksamhet. Det ligger en upptrappning på psykiatrin på 500 miljoner kronor för 2019. Att flytta en liten del av ett anslag (i detta fall 90 miljoner) till ett anslag med underskott är helt i linje med just vad en ändringsbudget syftar till. Jämfört med 2018 är det 410 miljoner mer till psykiatrin. Det går givetvis inte att kalla för en nedskärning utan innebär en god möjlighet till ökade ambitioner.

Lena Hallengren (S), socialminister

Slutreplik: Lisa Magnusson svarar Lena Hallengren.