Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sven Andréasson: Systembolaget faller om gårdsförsäljning blir verklighet

INLÄGG.

I DN:s ledare den 16 april påstås att statliga utredningar skulle ha sagt att svensk gårdsförsäljning skulle vara möjligt samtidigt med att Systembolagets monopol kan bibehållas. Detta är helt fel.

I den så kallade Franzéndomen 1997 godkände EU-domstolen Systembolagets monopol på detaljhandel med alkoholdrycker. Ett av kraven för att EU skulle acceptera monopolet var att Sverige inte skulle favorisera inhemska produkter. Men att tillåta bara svenska tillverkare att ha detaljhandel med alkohol skulle självfallet innebära en favorisering av svenska produkter.

Två statliga utredningar, utförda av framstående jurister, visade att enligt EU-rätten är svensk gårdsförsäljning inte förenlig med alkoholmonopolet.

1.”En ny alkohollag”, SOU 2009:22.

2.”Gårdsförsäljning”, SOU 2010:98.

Båda utredningarna fann att gårdsförsäljning, det vill säga försäljning av svenska alkoholdrycker på tillverkningsstället vid sidan av detaljhandelsmonopolet, inte är förenlig med EU-rätten. En sådan ordning vore att diskriminera utländska tillverkare, som inte skulle få samma möjlighet. Slutsatsen när den första utredningen presenterades 2009 var: ”Från samma utgångspunkt är det utredningens bedömning att gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte bör tillåtas."

Den andra utredningen (2010) ”löste problemet” så här: Om svenska tillverkare ska få rätt att bedriva detaljhandel till svenska konsumenter, måste även alla utländska tillverkare få samma möjlighet. Försäljningsställena skulle inte behöva ha någon anknytning till tillverkningsstället.

Förslaget skulle ha möjliggjort hundratals nya alkoholbutiker, centralt placerade i större samhällen. I praktiken skulle alltså förslaget ha inneburit att detaljhandelsmonopolet hade upphävts. Utredningens egen slutsats var den följande: ”Med anledning av ovanstående resonemang kom utredningen till slutsatsen att gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte är förenligt med detaljhandelsmonopolet och därför inte bör tillåtas.”

Systembolagets detaljhandelsmonopol är motiverat av folkhälsan, och har inneburit stora vinster i liv och hälsa i Sverige. Det står dock klart att Systembolagets ensamrätt står och faller med att några andra försäljningsställen inte tillåts i Sverige.   

Sven Andréasson, professor, ordförande Alkoholpolitiskt forum

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.