Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Inte ens Trump kan lita på Nordkorea

Illustration: Magnus Bard

DN 13/6 2018. När något händer för första gången är det värt att notera. ”Historia” är det inte förrän det visar sig att något påtagligt har inträffat. Det dröjer innan vi vet om premiärmötet mellan en amerikansk president och en nordkoreansk diktator kvalar in.

Donald Trumps och Kim Jong-Uns uttalande från Singapore har ett par meningar som onekligen låter storslagna. Nordkorea ”lovar att arbeta för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön”. USA ger i sin tur ”säkerhetsgarantier” för det slutna landet.

Om orden är annat än tomma framgår inte. Regimen i Nordkorea vill säkert ha garantier för evigt liv. I Kims föreställningar ingår en amerikansk utfästelse om att aldrig angripa militärt eller försöka störta hans kommunistiska välde. Men nästa president kan ha andra idéer, precis som Trump rev upp det mödosamt framförhandlade kärnteknikavtal med Iran som bar Barack Obamas signum.

Total nedrustning av alla kärnvapen på Koreahalvön låter samtidigt som att USA också ska dra tillbaka sina. Det kan Kim absolut ”arbeta för”, och han vill bli av med de 28000 amerikanska soldaterna också.

Hybris räcker inte långt när det gäller att hantera en synnerligen vedervärdig diktatur som länge ansträngt sig för att skaffa legitimitet via kärnvapen.

Men att skrota Nordkoreas hela nukleära program vore komplicerat även om omvärlden visste hur det såg ut och hur omfattande det faktiskt är. Trump hävdade på onsdagens presskonferens att alla möjliga experter ska övervaka nedrustningen. Det kräver att regimen låter det ske. Tyvärr är detta sannolikt en ”detalj” han inte brytt sig om att fundera över.

USA:s militärövningar med Sydkorea ska stoppas, förklarade Trump också. Vad han hade fått i gengäld? De ger ju upp sina kärnvapen, sa presidenten, och lät som om han trodde att detta redan vore ett faktum. Ja, till och med att det kommer att gå ”mycket snabbt”.

Över huvud taget försöker Trump sälja mötet i Singapore som att han redan har klarat biffen, nordkoreanska kärnvapen tillhör det förflutna. Han har gjort vad alla odugliga presidenter före honom har misslyckats med.

Sakta i backarna. Den som kan lite nutidshistoria har hört det förut.

Nordkorea har många gånger förut lovat att göra sig av med sitt kärnvapenprogram, i utbyte mot ekonomiskt bistånd. 1994 fick Bill Clinton till stånd ett avtal om att produktion av klyvbart material för vapentillverkning skulle avbrytas, men regimen skaffade det ändå på hemliga vägar. Sexnationssamtalen i början av 2000-talet kollapsade när det visade sig att Nordkorea struntade i löften, fuskade och ständigt kom med nya krav.

Vad Trump i praktiken gör är att börja om där Vita huset slutade för tio år sedan. Han har dessvärre försökt uppfinna hjulet igen. Och tålamod är ingen av hans talanger.

Varför är det skillnad nu? löd en fråga på presskonferensen. USA har en annan administration nu, en annan president, sa han. Men hybris räcker inte långt när det gäller att hantera en synnerligen vedervärdig diktatur som länge ansträngt sig för att skaffa legitimitet via kärnvapen.

De är Kims och regimens livförsäkring, inget som enkelt förhandlas bort.

Kanske nöjer sig Trump med att Kim ställer undan sina långdistansmissiler, så att kärnvapen inte kan nå det amerikanska fastlandet. Men om USA retirerar från Östasien bådar det illa för de allierade i Sydkorea och Japan, samtidigt som Kina får dominera arenan.

Samtal är bättre än krig. Förhoppningsvis gör mötet i Singapore Trump mindre benägen att hota med eld och raseri. Nordkorea har också intresse av att ”processen” går vidare. Om den har något mål är tills vidare tveksamt.

Läs mer: I Trumps värld går ingen säker

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.