Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/isobel-hadley-kamptz-ar-det-mer-problematiskt-att-en-kvinna-koper-stadtjanster-an-att-en-man/

LEDARE

Isobel Hadley-Kamptz: Är det mer problematiskt att en kvinna köper städtjänster än att en man förlitar sig på att frun städar?

Tror någon att Palme städade själv?
Tror någon att Palme städade själv? Foto: Paolo Rodriguez/TT

Städköp är ingen lösning på patriarkatet, men enskilda kvinnor står där ändå och försöker hantera sin verklighet.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Bland helgens berättigade frågor om säkerheten kring Magdalena Anderssons anlitade städfirma har några kommentarer stannat kvar hos mig, från vänstermän som drömde sig tillbaka till en bättre tid när S-ledare inte hade städhjälp.

Nu är jag visserligen inte alls säker på att Palme och Erlander avstod från hemhjälp, men även om de gjorde det – är det någon enda person som tror att dessa manliga statsministrar själva städade och tog hand om barnen? Och om de nu inte gjorde det: är det alltså mer problematiskt att en kvinnlig statsminister köper städtjänster än att en manlig förlitar sig på att frun städar?

Jag tycker personligen inte att det är okomplicerat att så många i dag lejer ut centrala delar av vad det innebär att vara människa, och jag ser definitivt större risker för institutionaliserad ojämlikhet när människor jobbar i andras hem än vid andra sorters tjänsteköp. Inte minst är det en tragisk illustration av den här ojämlikheten att en papperslös kvinna arbetat utan stöd av facket, inte osannolikt till eländiga villkor, och nu kommer att utvisas för att hon möjligen städade hos statsministern.

Är det någon enda person som tror att forna tiders manliga statsministrar själva städade och tog hand om barnen?

Men vi lever samtidigt i ett patriarkat, där män som grupp fortfarande förväntar sig mer hushålleligt (och emotionellt) arbete från sin kvinnliga partner än de ger tillbaka. Det finns vissa saker som oavvisligt måste ordnas i ett hem. Eventuella barn måste tas om hand, mat måste handlas och tillagas och den värsta oordningen bemästras.

Min feminism bygger inte på att medelklassens kvinnor ska lösa det här genom att skjuta över problemet på andra mindre bemedlade kvinnor. Men dilemmat finns kvar ändå och enskilda kvinnor står där och måste hantera det. Så länge ens lösning inte är att Magdalena Anderssons man självklart borde sköta markservicen är det nog bra att hålla tillbaka sitt nostalgiska moraliserande.

Läs fler texter av Isobel Hadley-Kamptz.

Ämnen i artikeln

Feminism

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt