Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/istanbul-sager-nej-men-erdogan-kommer-att-stanna/

Ledare

Istanbul säger nej men Erdogan kommer att stanna

Erdogan vid rösturnan, igen. Foto: ADEM ALTAN

DN 25/6 2019. Borgmästarposten i Istanbul kan bli avstampet för en stor karriär. Nu har Erdogans motståndare tagit den.

Borgmästarposten i Istanbul var Recep Tayyip Erdogans språngbräda. Nu har Istanbulborna visat bort honom och hans parti. I söndags gick de man ur huse för att åter förklara att de inte ville ha Erdogans trogne utan oppositionens Ekrem Imamoglu, CHP. 

De sade det redan i april men då med en måttlig övervikt på dryga tiotusen röster, nu fick Imamoglu en övervikt på mer än 700 000. Ett klart besked. 

Varje väljare har förstås sina skäl, det går ändå att se gemensamma faktorer. Ekonomin sackar till stor del till följd av Erdogans utrikespolitiska svängningar och kostnader för subventioner. Och så är det kurderna. Istanbul anses vara världens största kurdiska stad. Och kurder är ingalunda vänner av regimen – för att använda ett milt uttryck.

Nu får det gamla sekulära, statsbärande CHP chansen att utveckla Istanbul som en mönsterenklav. Och för omvärlden kommer det att bli ett prov på respekten för konstitution och valresultat.

Recep Tayyip Erdogans egen borgmästartid slutade i fängelse. Det var det sekulära Turkiets lagar som användes, man menade att Erdogan hotade just denna landets sekulära ordning. 

Den domen accepterades inte av Erdogans folk. De slöt upp i nästa val och gav Erdogans nystartade parti AKP ett starkt stöd, och 2003 blev AKP regeringsparti. Resten är som det heter historia. Erdogan och hans AKP styr Turkiet och har kunnat ändra konstitutionen så att Erdogan nu är en direktvald president.

Den före detta utmanaren har förvandlats till auktoritär maktbevarare. Administrationen har rensats efter kuppförsöket sommaren 2016, en kupp vars syfte och verkliga aktörer förblivit dolda. Tiotusentals statstjänstemän har blivit av med sin försörjning och många dömts. Medier har likriktats, tidningar stängts, universitetsfolk anklagats och avskedats. 

Detta har hittills inte rubbat de APK-trogna, men stödet har krympt. I ett försök att hitta nya allierade och framstå som den sanna värnaren av republiken Turkiet lierade sig Erdogan med högerextrema MHP. Ett drag han sannolikt ångrar i dag eftersom det var MHP som drev fram omvalet i Istanbul. Den första förlusten hade han möjligen kunnat spela ned - och till och med tagit poäng på sin demokratiska hållning. Men inte den här gången.

Även om han startade i Istanbul lär han inte komma att falla där.

Så vad kommer att hända? Så många snubbeltrådar som möjligt för Imamoglu förstås. Men i övrigt? Den gamla regeln om att utrikes aktioner mobiliserar och leder folkets tankar åt rätt håll, lär komma i bruk. Att göra Turkiet stort igen har länge varit Erdogans linje. Kriget i Syrien med dess flyktingströmmar har satt honom i överläge gentemot EU: Pengar – och jag håller gränsbommarna nere. Sedan tre år fungerar det men bommarna kan naturligtvis lyftas.

Mer överraskande och sannolikt mer hållfast är samförståndet med Ryssland, den gamla ärkefienden. Bägge får inflytande i det krigsdrabbade Mellanöstern. Här går det att flytta fram positionerna. Att få ryskt stöd för ett angrepp på kurderna är en given önskan. För ett allt kaxigare Ryssland, som ser USA trassla in sig rejält i oljeregionen, kan tillfället locka.

Sammanfattningsvis: Krigsriskerna som inte precis är obetydliga i området från Bosporen till Hormuzsundet är större i dag än före borgmästarvalet.

Att Erdogans egen ställning på allvar skulle vara hotad är däremot en feltolkning. Recep Tayyip Erdogan har under två decennier visat att han inte tappar taget, han har byggt ett parti och en maktställning med politiskt väderkorn och hänsynslöshet.

Även om han startade i Istanbul lär han inte komma att falla där.