Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ar-det-ok-att-polisen-genomsoker-tvattstugan-i-forebyggande-syfte/

Ledare

Jens Runnberg: Är det OK att polisen genomsöker tvättstugan i förebyggande syfte?

Polisvisitation av vuxna.
Polisvisitation av vuxna. Foto: Magnus Hallgren

Ingen husrannsakan i bostäder i brottsförebyggande syfte blev det, men väl en rätt att genomsöka tvättstugor och andra gemensamma utrymmen i lägenhetshus. Ökade befogenheter för polisen i kampen mot de kriminella gängen är alltid en balansgång.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Narkotikan, vapnen och barnen. De är målen för en förändrad lagstiftning om tvångsmedel med skillnaden att polisen oftare än nu ska kunna visitera barn under 15 år samt genomföra så kallad husrannsakan och beslagta föremål.

Hittills har polisen kunnat använda sig av sådana åtgärder när det förelegat ”särskilda skäl” och barnen misstänkts för brott, men de nya reglerna öppnar för tillfällen där polisen kan anta att personer under 15 utnyttjas av andra som medhjälpare.

Regelverket kommer också att tillåta att ”gemensamt tillgängliga utrymmen”, inte bara fordon och båtar, kan bli föremål för så kallad husrannsakan, i brottsförebyggande syfte. Polisen ska alltså kunna söka igenom tvättstugor, trappuppgångar och korridorer vid förråd som tillhör flerbostadshus.

Regeländringen är ändå inte oproblematisk.

Det är förståeligt att samtliga partiers rättspolitiska talespersoner uttrycker en oro för den senare brottsutvecklingen och ser polisens ökade möjligheter som ett sätt att möta denna. En kartläggning av SR Ekot i december visade att underrättelsecheferna i samtliga sju polisdistrikt uppgav att barn i tolvårsåldern, i några fall ännu yngre, hade rekryterats till kriminella gäng.

I de värst drabbade distrikten, Stockholm och Göteborg, handlar det om hundratals barn. De ”används som vapenskåp eller förvaringscentraler av narkotika”, konstaterar Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson. Medlemmarna i de kriminella gängen har medvetet använt sig av barnens straffrihet och dagens visitationsregler.

Det är förstås ohållbart att rättsreglerna ser så ut att det är just för att barnen inte fyllt 15 som de rekryteras och involveras i kriminalitet. ”Det handlar om att skydda barnen från gängens hänsynslöshet. Det är orimligt att barn används som kurirer som bär vapen eller sprängmedel åt kriminella gäng”, uppger inrikesminister Mikael Damberg.

Polisen har önskat detta verktyg och saken bereds nu i regeringskansliet för att politikerna unisont ska kunna leverera. Men regeländringen är ändå inte oproblematisk.

Polisen kommer alltid att vilja ha mer integritetskränkande verktyg. Den här gången ville polisen få rätt att göra husrannsakan i bostäder i brottsförebyggande syfte, men utredaren, förra överåklagaren Gunnel Lindberg, bedömde det som alltför integritetskränkande

Även den här förändringen av reglerna, med ökade möjligheter till husrannsakan i allmänna utrymmen i lägenhetshus, är nära gränsen.

Våra rättsvårdande myndigheter må ha målet att på sikt vinna kampen mot de kriminella gängen. Men politikerna bör också överväga en mekanism med utvärdering om just det här vapnet i den striden var det som behövdes.

Kanske om fem år?

Läs fler texter av Jens Runnberg

Ämnen i artikeln

Gängvåld

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt