Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-den-svenska-modellen-for-bostadsmarknaden-ar-verkligen-inget-att-forsvara/

LEDARE

Jens Runnberg: ”Den svenska modellen” för bostadsmarknaden är verkligen inget att försvara

Ett bygge i Midsommarkransen 2019.
Ett bygge i Midsommarkransen 2019. Foto: Helena Landstedt/TT

Även om det blir höga hyror måste fortsatta byggen runt om i Sverige bejakas. Någon upprättelse för ”den svenska modellen” på bostadsmarknaden är inte eftersträvansvärd.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det är bostadsrally i Skellefteå i batterifabrikens spår. Det byggs och byggs, men efterfrågan är ännu större än tillskotten. Då stiger priserna. De gör ju det eftersom det åtminstone finns vissa inslag av marknad på bostadsmarknaden. Ett drastiskt uttryck för betalviljan är uppgiften om att det slutits ett avtal om att hyra ut en villa för 70 000 kronor i månaden (SVT 15/11).

Förra månaden rapporterade P4 Västerbotten att priset för att hyra en villa i Skellefteå stigit med 70 procent på två år. Utsikten att kunna tjäna pengar har fått 70 bolag att deklarera att de vill bygga där.

Att allmännyttiga Skebo har byggt i centrum där byggena går att räkna hem ekonomiskt har mött kritik. Det fick bolaget att under rubriken ”När vi byggde här blev det ledigt där” förklara att 72 nya lägenheter i kvarteren Ringduvan och Höken inte bara ledde till nyinflyttade medborgare med spetskompetens som batteritillverkningen behöver. 40 lägenheter, 23 villor och 9 radhus frigjordes av dem som flyttade in. Skebo i Skellefteå hänvisar till forskning som visar att flyttkedjorna i snitt är fyra led långa.

Vad som händer när inget byggs, inte ens för dem som vill och kan betala, framgår i kommuner där partier som lovar nej till byggande vinner val. I Lidingö kommun hade i våras prisökningstakten för husen varit 8 100 kronor om dagen i ett helt år (SvD, 7/5).

Alla tillkommande bostäder borde alltså vara mycket viktiga. I rapporten ”Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2021” varnar dock länsstyrelsen för att flyttkedjorna tar slut innan de når låginkomsttagare.

1950-talets bostadspolitik pekas ut som föredömlig medan marknadshyror, till och med för nyproduktion, ”förstärker problematiken ytterligare”. Man undrar vilket partis valpamflett man läser när länsstyrelsen skriver att bostadspolitiken ”skapar osämja”. ”Om inte samhället förmår att komma till rätta med bostadsfrågan kan det leda till att den sociala sammanhållningen och tilliten till den svenska modellen avtar”.

Varför länsstyrelsen ser sig som väktare av ”den svenska modellen”, som visat sig inte fungera för bostadsmarknaden, är oklart. I stället lyfter man fram regeringens folkhemsnostalgiska jätteutredning Jämlikhetskommissionen.

Kritik mot ”bostadsrättsomvandlingar, utförsäljningar och renoveringar” hör man ju ofta i den bostadspolitiska debatten. Från debattörer – inte statliga institutioner. Därför är det anmärkningsvärt att länsstyrelsen låter som en filial till insiderorganisationen Hyresgästföreningen.

Eller till V.

Ämnen i artikeln

Northvolt
Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt