Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-det-ar-dags-for-liknande-demonstrationer-for-poliser-som-for-barnmorskor/

LEDARE

Jens Runnberg: Det är dags för liknande demonstrationer för poliser som för barnmorskor

De är också värda demonstrationer och i förlängningen bättre villkor.
De är också värda demonstrationer och i förlängningen bättre villkor. Foto: Daniel Nilsson

Hittills i år har 250 medarbetare hos Stockholmspolisen sagt upp sig. Hälften av utbildningsplatserna på polisutbildningarna står tomma inför terminsstarten i vår. Det vore rimligt med samma opinionsbildning för poliserna som för barnmorskorna.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Stockholmspolisen är under ett mycket hårt tryck. Bara hittills i år har 22 personer mördats i regionen och cirka 40 skottskadats.

I slutet på förra månaden slog erfarna utredare larm om att man helt enkelt saknar resurser att lösa morden. Få fall har lett till rättegångar.  och DN:s nyhetsredaktion kunde berätta om direktiv till Stockholmspolisen om att prioritera nätbedragare som anmäldes 2016-2017

”Helt otroligt. Äntligen har vi chans att sätta fast personerna i toppen av de kriminella nätverken tack vare Encrochat och annan bevisning. Då ska vi i stället sätta oss framför ett berg av gamla Blocket-annonser”, sade en anonym polisman (DN, 25/10).

Men mer polisiär kraft är på väg till kåren, inskärper det ansvariga statsrådet Mikael Damberg (S) gång på gång. Myndigheten ska enligt regeringens mål ha 10 000 fler anställda än 2016 och med samma andel civilanställda bland de tillkommande som råder nu handlar det om närmare 7 000 poliser.

För barnmorskorna anordnas det demonstrationer.

Det är nu tre år kvar till 2024 och 1 300 poliser har hittills tillkommit. Det finns 3 000 poliser under utbildning (SR Ekot, 17/11). Projektet om fler poliser går alltså trögt och målsättningen kan bli svår att nå.

Får polisen lön för mödan? Arbetsvillkoren framstår uppenbarligen inte som särskilt attraktiva för unga människor som står i begrepp att välja yrkesbana för framtiden. ”Det finns ett stort intresse för att bli polis”, påstår den nationella samordnaren för polisens tillväxt, Mattias Dejke (SR Ekot 18/11). Om det stämmer visar det sig i något annat än söktryck. Nästan hälften av polisutbildningsplatserna står tomma inför terminsstarten.

I Stockholm har styrkan minskat med 300 poliser sedan ambitionen att växa lanserades. Av dessa har ungefär hälften slutat det senaste året. Andelen som slutar av andra än åldersskäl har legat på 38-55 procent de senaste fem åren. Hittills i år är det 250 poliser som slutat i förtid. Polisfacket förklarar det med att de tröttnar på arbetsbelastningen och att vissa grupper varit med om uteblivna löneökningar.

Uppsägningarna sker samtidigt som det är välkänt att erfarenhet är helt central för effektiviteten och vid en tid när Polisregion Stockholm försöker rekrytera så kallade silvervargar, rutinerade utredare av grova brott som går in och jobbar deltid efter pensioneringen (Polistidningen, 21/4).

Parallellen till den uppmärksammade situationen för barnmorskorna är uppenbar. Det handlar om statliga kärnuppdrag och om att det ju finns utbildad personal, men att de som skulle kunna göra jobbet helt enkelt inte accepterar kombinationen arbetsbelastning och -villkor som arbetsgivaren erbjuder.

I barnmorskornas fall går många ned i arbetstid; för polisutbildade finns möjligheten att gå till anställningar hos exempelvis säkerhetsföretag.

För barnmorskorna anordnas det demonstrationer, men för poliserna lyser ännu sådana opinionsyttringar från allmänheten med sin frånvaro. Debatten om polisernas arbetssituation måste också ta fart.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Polisen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt